Rozpočet 2008 je zaměřený na investice

28. dubna 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 3942×

Rozpočet na rok 2008 byl zpracovaný jako vyrovnaný. Na straně příjmu i výdajů pracuje s částkou 467,6 mil. Kč. Ta se může ještě navýšit o předpokládané dotace, které v rozpočtu zatím nejsou zapracovány. Kapitálové výdaje, v nichž jsou zahrnuty investiční akce, jsou navrženy ve výši 80 mil. Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Schválený rozpočet na rok 2008 je umístěný na www.blansko.cz, otištěný byl také ve Zpravodaji města Blanska č. 6/2008. Plánované investiční akce jsou drobnějšího i zásadního charakteru. Letos bude staveb na území města více. Mezi větší patří přestavba křižovatky u okresu na okružní, kde budou větší dopravní omezení. UPC plánuje rekonstruovat kabelové rozvody, bude zahájena regulace toku Svitavy, proběhne výstavba parkovišť, začne se zřejmě pracovat na přestavbě výškové budovy. Co je tedy v rozpočtu připraveno? S hlavními investičními akcemi nás seznámila starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová.

Opravy přechodů pro chodce – souvisí s bezpečností na komunikacích. Už je zpracovávaná studie, která určí, kde je nejvíce potřeba investovat do bezpečnosti. Chceme opravit některé z přechodů v Blansku, osvětlit je. Předpokládá se, že to budou ty na hlavním tahu – u Billy a u sportovního ostrova.

Opravy komunikací – plánována je oprava komunikace v Horní Lhotě U Kaštanu a zpevnění chodníků v Lažánkách.

Okružní křižovatka Smetanova-Sadová – zrealizována bude letos. Začne se v létě, hlavní stavební nápor by měl probíhat na podzim. Přes město se táhnou všechny hlavní trasy. Kolapsy se dají očekávat daleko větší, pokud by rekonstrukce nebyla realizována. I když bylo zvažováno provizorní řešení, nakonec se vedení Města po zvážení všech okolností (jen dočasná stavba, problémy s opravami, realizací, trvanlivostí) přiklonilo k trvalé stavbě. Řidiče čekají objížďky, o kterých budou v dostatečném předstihu informováni. Nyní je vypsáno výběrové řízení na zhotovitele.

Parkoviště na ulici Dvorské s parkovou úpravou – s touto investicí a řešením parkoviště jsme čtenáře seznámili již ve Zpravodaji města Blanska č. 4/2008. Grafické vizualizace jsou k dispozici ve stejném článku na webu www.blansko.cz.

Parkoviště na Okružní ulici – Město připravuje řešení dalších parkovacích míst. U nemocnice, kde je potřeba vše zpracovat a řešit. U pošty se připravuje rozšíření parkoviště projekčně a věnujeme se i parkování na sportovním ostrově. Rádi bychom na tyto záměry získali peníze z ROP Evropské unie. Nyní žádáme o dotaci na parkoviště na ulici Dvorské. Zde uvidíme, jestli se nám podaří být úspěšní.

Cyklostezka na sportovním ostrově podél řeky Svitavy – bude realizována v návaznosti na úpravu koryta řeky Svitavy Povodím Moravy.

Pokračovat bude program Mobilita pro všechny. Oprav a vylepšení se dočká Dělnický dům. Bude realizován bezbariérový vstup, úpravy vestibulu a další změny především pro hendikepované. V současné době se dokončuje zateplení a oprava fasády.

V rozpočtu zbylo i na příspěvek na restaurování ikon v dřevěném kostelíku – 130 tis. Kč. Pokud Město uspěje s žádostí o dotaci z Norských fondů na druhou etapu rekonstrukce zámku, proběhnou práce ve druhém pololetí.

Rekonstrukce hřiště na Klepačově – cca 5 mil. Kč. Probíhá výběrové řízení na dodavatele. Vznikne zde univerzální hřiště s umělým povrchem na malou kopanou, tenis, volejbal a košíkovou. Po rekonstrukcích hřišť u základních škol v Blansku se bude nyní postupovat stejně v městských částech. Klepačov je prvním místem. Podobně by měla být v dalších letech upravena hřiště v Horní Lhotě, Dolní Lhotě a dalších městských částech.

V krytém bazénu je naplánována rekonstrukce vzduchotechniky. Zimní stadion se dočká optimalizace osvětlení hlavní haly. Investice do osvětlení se v krátké době úsporami vrátí zpět.

V městském domě na ul. Bezručově proběhne rekonstrukce výtahu. Naplánováno je oplocení psího útulku, které je nezbytné nejen pro ochranu psů, ale také pro to, aby neutíkali. Další etapou bude pokračovat Regenerace sídliště Písečná (přes 8 mil. Kč).

Probíhají přípravy na zřízení kompostárnyrekonstrukci sběrného střediska odpadů. Hlavní část prací proběhne příští rok.

Rozšíření kamerového systému o jeden kamerový bod. Vytipovány jsou dvě lokality – buď ulice Seifertova a náměstí Svobody, nebo prostor autobusového nádraží.

Rozpočet byl diskutován se zastupiteli ještě před zasedáním zastupitelstva. Díky tomuto projednání bylo také schvalování rozpočtu na zastupitelstvu celkem hladké.

„Neodehrály se sice zásadní změny v rozpočtu, ale dospěli jsme k určitým závěrům ohledně organizace schvalování rozpočtu, které uplatníme v příštích letech. Důvodem je to, že neziskové organizace a sportovní kluby musí čekat na schválení rozpočtu. Navíc teprve při dalším zasedání zastupitelstva mohou být schváleny všechny příspěvky nad 50.000 Kč. Proto jsme zvažovali posunout schvalování rozpočtu více do zimních měsíců, na leden nebo únor, případně by jednotlivé komise pracovaly s navrženými částkami a příspěvky by se jim schvalovaly už na stejném zastupitelstvu jako rozpočet,“ uvedla starostka města Blanska PhDr. J. Králová.