Sumec na konec

9. dubna 2008, ostatní, přečteno: 11724×

Přehrada Palava I byla vypuštěna kvůli zjišťování podkladů pro podání žádosti na projekt odbahnění. Zatím se zde nebudou konat žádné práce na úpravě dna, nicméně s vypouštěním museli blanenští rybáři provést výlov všech ryb.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kdo si poslední březnovou sobotu přivstal, mohl se přijít podívat. Už od šesté hodiny ranní vybírali rybáři ze zbývající vody v nádrži hlavně tolstolobiky, kterých bylo v nádrži nejvíc – odhadem 15 metráků. Vysazeni zde byli v roce 1992. „Ti vám ovšem nezaberou, to jsou býložravci. Mysleli jsme, že zde bude více kaprů, ale těch je zde celkem málo. Zůstalo akorát pár největších. To pak sedíme na břehu skoro zbytečně,“ řekl s úsměvem jeden z rybářů.

vylov-3

Jak ubývalo vody, těšili se všichni na největší rybu – sumce velkého, o němž věděli. I to, že má kolem dvou metrů. „Na toho si počkáme do konce. Drží se u dna v bahně,“ podotkl Jan Pleskač, předseda blanenské rybářské organizace. A měl pravdu. Několik chlapů mělo co dělat, aby jej dostali z bahna až k nákladnímu autu. Ještě před naložením jej ale změřili. Parádní sumec měl 181 cm, váhu odhadli na 50–60 kg.

vylov-2

Sumce do Palavy nasadil před lety jeden z rybářů, ale ostatní tím moc nepotěšil. Shodli se na tom, že tato ryba sem vůbec nepatří. Je to dravec a kapři a především cejni jsou pro něj pochoutka. I proto v přehradě zřejmě zůstalo jen cca 15 kaprů. Jeho osud ale neskončí na talíři. Bude nabídnut Moravskému rybářskému svazu nebo do některých z místních komerčních vod.

vylov-1

„Všechny ostatní ryby budou nasazeny zpátky do revíru, rozdělíme je do našich nádrží. Podobný výlov teď čeká i nádrž Palava II (Vrbice), kde bude také muset být proveden výlov a odkud bude voda přepuštěna do Palavy I,“ přiblížil další plány Jan Pleskač.

Práce na odbahnění Palavy I a II by měly proběhnout zřejmě v roce 2009, proto rybáři plánují zarybňovat je zatím jen minimálně.