Za zkušenostmi do partnerského Komárna

23. května 2008, cestovní ruch, přečteno: 4908×

Letos se konaly již 17. Komárenské dny, kterých se zúčastnili zástupci Města Blansko. Již tradiční akce v našem partnerském městě Komárně je pořádána vždy na přelomu dubna a května v rámci oslav konaných na památku výročí ukončení obléhání Komárna v roce 1849.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Za Město Blansko se této významné akce zúčastnili místostarosta Mgr. Ivo Polák, dále vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Mgr. František Alexa, vedoucí odboru kancelář tajemníka Mgr. Jiří Kučera, jenž má na starosti mj. také oddělení cestovního ruchu, a místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky Bc. Leona Barancová.

Svoji návštěvu naše delegace započala setkáním s ostatními partnerskými městy Komárna: Kralupy nad Vltavou (ČR) a Weissenfels (Německo), se kterými se společně vydala na plavbu po Dunaji.

Večerní program jejich návštěvy se odehrával na oficiálních slavnostech Komárenských dní, kde si všichni zúčastnění vyměňovali své zkušenosti týkající se realizace městských slavností a jejich financování. Blanenská delegace si z této návštěvy odnesla spoustu nových námětů, jak ještě více zkvalitnit programovou skladbu takových akcí, jako je blanenský Historický jarmark nebo Vítání sv. Martina.

komarno slavnosti
Komárenské slavnosti.

V sobotu se všechny delegace seznámily s tím, jak se město Komárno snaží zachránit a revitalizovat areál proslulé komárenské pevnosti, který značně utrpěl dvacetiletým pobytem sovětských vojsk. Pozitivní je zejména poznatek, že se do oživení tohoto pevnostního komplexu vedle města samotného zapojují také soukromí podnikatelé, zejména v oblasti služeb, což přispívá k rozvoji cestovního ruchu ve městě.

Ve večerních hodinách se blanenská delegace oficiálně setkala s viceprimátorem města Komárna – Bélou Szabó, s nímž byly diskutovány zejména výměnné a rozvojové programy v oblasti školství.

komarno6
Zúčastněné delegace.

Partnerské vztahy mezi Blanskem a Komárnem stojí na dobrých základech a nadále se rozvíjejí. Proto předpokládáme, že ještě v tomto roce uvítáme oficiální komárenskou delegaci ve městě Blansku na některé z významných kulturních a společenských akcí.

Bc. Leona Barancová
Místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky