Změny v systému sociálních služeb – příspěvek na péči

16. května 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 5680×

K 1. lednu 2007 vstoupil v účinnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Novou dávkou v systému sociálních služeb je příspěvek na péči. Příspěvek se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Při realizaci zákona o sociálních službách ve skutečných podmínkách se ukázala některá ustanovení zákona jako neefektivní a nehospodárná, a to zejména v oblasti vyplácení příspěvku na péči. Zákon nezohledňoval situace, kdy je osobě pobírající příspěvek potřebná péče zajišťována z jiného právního titulu, než je poskytování sociálních služeb, např. v případě pobytu v nemocničním či jiném zařízení, a docházelo tak k duplicitnímu financování takové péče.

Určitá část příjemců této dávky rovněž odmítá uvést způsob jejího využití, neboť ji vnímají jako dávku „odškodňovací“ a využívání této dávky pak neodpovídá účelu, pro nějž je poskytována.

S účinností od 1. ledna 2008 bylo provedeno zpřesnění právní úpravy v oblasti vyplácení příspěvku na péči, a to zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů. Ve schválených změnách zákona o sociálních službách, které se týkají příspěvku na péči, jsou upraveny především ty situace, kdy je objektivně dáno, že příspěvek na péči nemůže plnit svůj účel, tj. především v těch případech, kdy je komplexní péče zajištěna z jiného titulu (např. doba hospitalizace). Upravuje se, že po dobu hospitalizace nebo pobytu v zařízení určeném pro výkon trestu či nařízené ústavní léčby, které trvají celý měsíc, je výplata příspěvku na péči zastavena.

Dále jsou upraveny ty situace, kdy existuje vážná pochybnost o správném využití příspěvku na péči, tj. v případě, že oprávněná osoba ani po opakované výzvě neuvede, jakým způsobem příspěvek využívá. Také v těchto případech je uloženo, aby v případě neuvedení způsobu využití příspěvku byla jeho výplata po předchozím písemném upozornění zastavena do doby, než oprávněná osoba uvede odpovídající způsob využití příspěvku. Nárok na příspěvek na péči zůstává nedotčen.

Zavedením příspěvku na péči došlo k posílení finanční soběstačnosti uživatelů sociálních služeb. Tím bylo umožněno uživateli služby hradit většinovou část nákladů poskytovaných služeb a zvolit si způsob použití příspěvku na péči buď na poskytnutí služby osobou blízkou nebo jinou osobou, nebo poskytovatelem sociálních služeb.

Městský úřad Blansko, odbor sociálních věcí poskytoval k datu 21. 4. 2008 celkem 1 574 oprávněným osobám příspěvek na péči. Výše příspěvku je stanovena podle stupně závislosti na pomoci jiné osoby (I. stupeň – lehká závislost, II. stupeň – středně těžká závislost, III. stupeň – těžká závislost, IV. stupeň – úplná závislost) v rozmezí od 2.000 Kč měsíčně (lehká závislost) až do výše 11.000 Kč měsíčně (úplná závislost).

Z celkového počtu příjemců příspěvku na péči bylo k výše uvedenému datu celkem 92 osob ve věku do 18 let, přičemž v převážné většině (74 osob) byl přiznán III. nebo IV. stupeň závislosti. Příjemcem příspěvku na péči je celkem 1 482 osob starších 18 let a více jak polovině těchto osob (821 osob) byl přiznán I. stupeň závislosti na pomoci jiné fyzické osoby.