Mateřské školy v Blansku mají dostatečnou kapacitu

16. června 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4476×

Město Blansko je zřizovatelem pěti samostatných mateřských škol, činnost mateřské školy vykonává rovněž ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17 na odloučeném pracovišti v Dolní Lhotě. Celková kapacita blanenských mateřských škol je 553 míst. V termínu pro podání žádostí o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání pro školní rok 2008/09 navštěvovalo mateřské školy 526 dětí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K přijetí dětí pro nový školní rok bylo připraveno 182 míst včetně 25 míst v rezervní třídě v MŠ Dvorská. Největší zájem byl o předškolní vzdělávání v MŠ Rodkovského, kam bylo podáno 71 žádostí, na MŠ Divišovu, MŠ Dvorskou a MŠ Údolní bylo podáno shodně 51 žádostí.

Celkem bylo podáno 240 žádostí. Z toho 222 na celodenní pobyt, 6 na polodenní pobyt, 12 na omezenou délku pobytu, 29 přijetí v průběhu školního roku 2008/09 a 14 s místem trvalého pobytu v jiné obci. Věkové složení bylo následující: 6 let a starší (11 dětí), v průběhu školního roku dovrší 5 let 34 dětí, 4 roky dovrší 125 dětí, 3 roky 66 dětí a méně než 3 roky mají čtyři děti. Změna zákonů v sociální oblasti se projevila ve zvýšeném zájmu o předškolní vzdělávání u 4letých dětí (v předcházejícím období 76 %, pro školní rok 2008/09 85 %) a především u dětí 3letých (z 10 % na 38 %).

„Vlivem toho, že v médiích proběhly zprávy o nedostatku míst ve školkách, zapsali rodiče zbytečně své děti do více školek. Je to úkaz jen tohoto roku, ale rodiče se bojí zbytečně, míst je dostatek. Školky jsme uzavírali uvážlivě, po podrobných propočtech.“ uvedl místostarosta Mgr. Ivo Polák.

Porovnáním podaných žádostí na jednotlivých mateřských školách bylo zjištěno, že v 19 případech byly podány žádosti na dvě, ale i tři mateřské školy. 13 zákonných zástupců nepředložilo ve stanoveném termínu další podklady nutné pro přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání.

O přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání pro školní rok 2008/2009, popřípadě o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce, rozhodovaly ředitelky příslušné mateřské školy ve správním řízení s ohledem na kapacitní možnosti školy podle předem stanovených a zveřejněných kritérií. Přijato bylo 163 dětí, z toho 33 na zkušební pobyt.

Zákonným zástupcům dětí, které nebyly ve správním řízení na základě stanovených kritérií přijaty k předškolnímu vzdělávání na příslušné mateřské škole, byly ředitelkami nabídnuty volné kapacity v rezervní třídě v MŠ Dvorská 96. Této možnosti využilo 14 zákonných zástupců nepřijatých dětí. K 27. 5. 2008 je na této mateřské škole ještě pět volných míst.

„Všichni, kteří se hlásili a projevili o to zájem v zákonné lhůtě, od doby kdy jim bylo doručeno rozhodnutí o přijetí do MŠ, tak své dítě do MŠ umístili,“ ujistil Mgr. Polák. Další zvláštní opatření prozatím nebudou přijímána. Propočty ukazují, že tento rok je vrcholem v demografické křivce. Příští rok už by mělo docházet ke stagnaci v počtu dětí.

Předškolní vzdělávání v mateřských školách je finančně zabezpečováno ze dvou zdrojů. Přímé výdaje na vzdělávání (především platy zaměstnanců včetně zákonných odvodů, učební pomůcky, další vzdělávání pedagogických pracovníků) jsou poskytovány ze státního rozpočtu. Pro rok 2008 jsou průměrné výdaje ze státního rozpočtu na 1 dítě v blanenských mateřských školách ve výši 37.300 Kč. Provoz mateřských škol, jejich údržba, opravy a materiální vybavení je financováno z rozpočtu zřizovatele. V letošním roce jsou průměrné provozní náklady na 1 dítě v samostatných blanenských mateřských školách 11.255 Kč, při zápočtu vyčleněných finančních prostředků v rozpočtu Města na údržbu a opravy pak 19.060 Kč.