Investiční akce o prázdninách – nejvíce se bude stavět v centru města

30. června 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 6294×

I na prázdninové měsíce jsou v Blansku naplánované investiční akce. Největší z nich bude rekonstrukce křižovatky u „bývalého okresu“. Dotkne se všech, kteří zamíří vozem do středu města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I na prázdninové měsíce jsou v Blansku naplánované investiční akce. Největší z nich bude rekonstrukce křižovatky u „bývalého okresu“. Dotkne se všech, kteří zamíří vozem do středu města.

Stavět se bude od 1. 7. do 30. 8, kdy by měly být všechny práce hotové. „Na akci se podílí dva investoři, a to Město Blansko, které vynaloží na stavbu 7,3 mil. Kč, a SÚS Blansko, jež se bude podílet částkou zhruba 2,5 mil. Kč,“ uvedl místostarosta Ing. Jindřich Král. Přeložku plynu si provedou samy plynárny a UPC rekonstrukci kabelu. O finální povrch silnice se postará právě SÚS Blansko.

krizovatka okres
Práce na křižovatce u „okresu“ začnou hned od července.

Do 14. 7. 2008 se předpokládá práce za provozu. Od 14. 7. do 21. 7. 2008 bude uzavřena křižovatka Sadová-Seifertova-Hybešova, poté provoz povede tudy, Seifertova ulice bude obousměrná a dojde k uzavření křižovatky Sadová-nám. Republiky-Masarykova-Smetanova včetně komunikace nám. Republiky, a to od 21. 7. do 31. 8. 2008.

Stavbu bude provádět sdružení Silnice Brno, Dopravní stavby Brno. Stejná firma bude upravovat i křižovatku u gymnázia. Tam vznikne středový ostrůvek, přibude osvětlení a upraví se chodník. Silnice dostane také novou svrchní vrstvu. Pod touto křižovatkou dojde k rozšíření silnice, aby zde mohl vzniknout odbočovací pruh vlevo na ulici Seifertovu.

krizovatka-2-sm

Na budování okružní křižovatky navazuje rekonstrukce části komunikace na náměstí Republiky – od nové okružní křižovatky k stávajícímu přejezdovému prahu. Tuto část zainvestuje Město Blansko a bude provedena kompletně do hloubky asi 50 cm. Tato část komunikace bude muset být během stavby uzavřena.

Organizace dopravy se aktuálně řeší. O objížďkách a přechodných zastávkách městské hromadné dopravy budou občané s předstihem informováni na webových stránkách www.blansko.cz, ve vysílání videotextu na blanenském televizním kanálu a v dalších médiích.

parkoviště Zborovce
V sídlišti Zborovce vzniká nové parkoviště s 11 stáními. Foto: S. Mrázek

Ul. Okružní – parkoviště
Malé parkoviště v sídlišti Zborovce na ulici Okružní se začalo budovat již v červnu a mělo by být do července dokončeno. Vznikne zde celkem 11 parkovacích stání – 7 kolmých a 4 podélná. Součástí stavby je přeložení stávajícího chodníku, předláždění přístupového chodníku k bytovému domu, vegetační úpravy, úprava dopravního značení a vytvoření nové zpevněné plochy pro kontejnery.

Cyklostezka na Sportovním ostrově – část B
Dotace je již schválena. Cyklostezka bude asfaltová, aby vyhověla i in-line bruslařům. Předpoklad zahájení prací je v červenci. Dokončena by měla být celkem rychle, během 12 dní. Začne se na konci první části cyklostezky u splavu, povede kolem hřiště agility, prostoru pro biketrial a skončí vzadu u tribuny baseballového hřiště.

Osvětlení haly zimního stadionu
Světla nad ledovou plochou budou vyměněna za nová, úspornější. Výměnou se uspoří výrazně za energii. Na akci Město získalo dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 182 tis. Kč. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatelskou firmu. Realizace se předpokládá v září.

Mnohé další investiční akce čekají na schválení dotací nebo jsou připravovány projekčně. V současné době je např. projektován park na ulici Erbenově.

Parkoviště Dvorská
Zatím se čeká na rozhodnutí o dotaci. Začátkem července by mělo přijít rozhodnutí, v září se předpokládá zahájení prací. Vzniknout zde má více než 50 parkovacích míst.

Mobilita pro všechny
„Zatím nepřišlo rozhodnutí o přidělení dotace, ale dle informací na webových stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury byla Městu přidělena dotace ve výši 649.000 Kč. Firma je vybrána, a jsme tedy schopni začít stavbu realizovat ihned, jakmile do rukou obdržíme rozhodnutí o přidělení dotace“ uvedl vedoucí investičního oddělení Ing. Luděk Odehnal.

Zámek
Projekt byl podán koncem února. Rozhodnutí by mohlo padnout koncem roku.