Za krásou a historií jižní Moravy

23. července 2008, ostatní, přečteno: 4831×

První z letošních zájezdů blanenských seniorů byl uskutečněn klubem důchodců počátkem června, avšak pro neobyčejný zájem byl ještě třikrát opakován. Jak by ne, když průvodcem byl Josef Krabička a organizátorem předseda klubu důchodců Miloš Bacík. Při zapisování dokázali promptně a iniciativně jednat a uspokojit všechny zájemce, což je obdivuhodné a chvályhodné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Proud informací o historii míst, kterými projíždíme, začíná již podél řeky Svratky, Lipůvky a Veverské Bitýšky. Hrad Veveří sice prochází velkou rekonstrukcí, ale umožňuje pohled z nádvoří na splavné koryto řeky a nově vybudovanou lávku. Jeho interiér sloužil po dlouhá léta jako internát a sklad, a je tím velice poznamenán. Přítele, majitele hradu, zde navštívil třikrát britský politik Winston Spencer Churchil, naposledy i se svou chotí na svatební cestě.

Okolní krajina kolem Ostrovačic inspirovala spisovatele Viléma Mrštíka k napsání Pohádky máje. Tento lyrický příběh nás přivádí k Podkomorské myslivně a soše Helenky, která sloužila spisovateli jako literární předloha. Tato krajina má mnoho krásných míst, jako Helenčina a Ríšova studánka, Kočičí žleb, nebo Jelení žlíbek. Na město Ivančice jsme se podívali z rozhledny na kopci Hlína, prošli se kolem rodných domů Vl. Menšíka a Alfonze Muchy. V Moravském Krumlově náš obdiv patřil Slovanské epopeji, nádhernému životnímu dílu Alfonze Muchy, velikost jeho obrazů ohromí snad každého návštěvníka.

pohadkamaje

Navštívili jsme i památník bitvy 2. světové války o město Brno v Ořechově, jež je udržován jako hold sovětským padlým bojovníkům, kteří zde položily své mladé životy. Poslední zastávka patřila Rajhradskému klášteru, který se postupně vrací do původní podoby. Tato rozsáhlá stavba J. B. Santiniho je v podvečerní době přístupná jen nádvořím před chrámem. Pohled na průčelí kostela ozářené zapadajícím sluncem uchvátí každého svou krásou a mohutností.

V klášterní taverně náš vlastivědný zájezd končí. Všem účastníkům připomněl, jak bohatou historii a kulturu naše země má. Projeli jsme poměrně malé území, a přitom se dozvěděli spoustu pozoruhodností. Za to vděčíme především průvodci panu Krabičkovi.

Jan Pernica