Ze zápisníku policie

6. července 2008, ostatní, přečteno: 4813×

Proti řízení pod vlivem alkoholu bude zaměřená preventivní dopravní bezpečnostní akce Léto za volantem, která se uskuteční 8. července na Blanensku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Řidiči po kontrole náležitostí a orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem obdrží jako pozornost dárkovou tašku s nealkoholickým pivem, informativním letákem a drobnou pozorností.

Proč řidiči dostanou nealkoholické pivo? Mnozí lidé totiž v parných letních dnech zahánějí žízeň pivem. Řidičům je ale třeba nabídnout jiné, přijatelné řešení, jímž je právě pivo bez alkoholu. Současně by si měli uvědomit význam dodržování pitného režimu, zvláště za volantem.

Vařil pervitin. Doma.

Kriminalisté zadrželi muže, který vyráběl a prodával pervitin. Pervitin vařil z volně prodejných léků koupených v lékárnách přímo v místě svého trvalého bydliště sedmadvacetiletý muž z Blanenska. Drogu pak dál prodával. To činil přibližně dva roky, tento týden jej však dopadli blanenští kriminalisté.

Muž je podezřelý z trestného činu nedovolené výroby omamných a psychotropních látek a byl podán návrh na jeho vzetí do vazby. Kromě tohoto trestného činu se muž zřejmě dopouštěl ještě další majetkové trestné činnosti, což je předmětem dalšího šetření.

Policisté zadrželi sprejera

Osmnáctiletého sprejera zadržela v Blansku v noci na sobotu 21. 6. policejní hlídka. Muž, který se hlídce snažil utéct, nastříkal na boční stěnu střechy budovy jedné z blanenských firem nečitelný nápis na ploše asi šest metrů čtverečních. Způsobil tak škodu přibližně čtyři tisíce korun. Mladík je podezřelý ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci.

sprej

Pozor na volání pro půjčku!

Potřebujete půjčit peníze, zavolejte nám. Inzeráty tohoto znění se stále častěji objevují v různých inzertních novinách na Blanensku. Policisté ale varují, že člověka, který na ně zavolá, může později nemile překvapit účet za telefon.

Jedna žena na Blanensku tak přišla o dvanáct tisíc korun. Zavolala totiž nejprve na v inzerátu uvedené regionální telefonní číslo. Tam se ale z hlasového automatu dozvěděla pouze to, že bude spojena na linku další osoby, která jí půjčí peníze. Další hovor však již byl na takzvanou žlutou linku zpoplatněnou pětadevadesáti korunami za minutu. Na této lince s ní ale operátorka začala vyplňovat dotazník, což trvalo více jak deset minut. Spojení se několikrát přerušilo, takže pak bylo nutné zavolat znovu a také údaje do dotazníku zopakovat. Žena tak namísto toho, aby získala potřebné peníze, ještě přišla o část svých úspor.

Firmám, které tyto linky provozují, se nepodařilo dokázat, že by hovory na telefonu prodlužovaly úmyslně. Případ tedy policie musela pro nedostatek důkazů odložit.

stržm. Mgr. Iva Šebková