Muzika pro Karolínku v plném proudu

5. srpna 2008, kultura, přečteno: 4235×

Letní prázdniny jsou v polovině a cyklus prázdninových koncertů Muzika pro Karolínku, který k nim neodmyslitelně patří je v plném proudu. Zahájení obstarala už ve středu 25. června divadelní skupina Zubr s derniérou hudební pohádky Šíleně smutná princezna, u které se bavili malí i velcí diváci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dále vystoupila folkrocková formace Jarret, blanenská country kapela Corral, největší úspěch mělo trio Epy De Mye s akustickým folkem. Zahrála také skupina MARW inspirovaná irskou lidovou hudbou a prostějovský Létající rabín hrající klezmer (židovskou lidovou hudbu).

Ve středu 6. srpna se blanenský zámek rozezní jazzem v podání Jazzsextetu Tonyho Lauera, o týden později zahraje etno a world music skupina Propaganja, dále přijede trampský Lístek a závěrečný koncert 27.8. odehraje pražská vokální skupina Bezefšeho. Podrobný program najdete na webu Ulity http://ulita.bk.cz, v tisku a na plakátech.

divadlozubr
Divadelní skupina Zubr.

Po roční pauze, způsobené opravami zámku, se letos koncerty konají znovu na jeho nádvoří, které nabízí nevšední akustiku. Kromě atraktivního prostředí je na festivalu zajímavé i to, že jej od začátku připravují členové neziskového Sdružení Ulita. Na organizaci se podílejí mladí lidé ve svém volném čase a bez nároku na honorář.

Největší dík patří především Martině „Malví“ Nejezchlebové, která má dramaturgii celého festivalu už několik let na starosti. Zvány jsou kapely z blízkého i vzdáleného okolí, prostor dostávají začínající hudebníci z regionu, střídají se nejrůznější žánry. Na festivalu se organizačně podílí KSMB, Muzeum Blansko a Město Blansko za podpory firem SKS Blansko, Reprocentrum a ČAD Blansko.

corral
Hudební skupina Corral. Fotografie: autorka

Festival se poprvé se konal v roce 1996 (tehdy ještě pod názvem Blanenské folkové léto), letošní ročník je tedy již třináctý – málokterý hudební festival se může chlubit tak dlouhou tradicí. O jeho oblíbenosti svědčí i poměrně vysoká návštěvnost, letos je průměr šedesátpět posluchačů.

Koncerty se konají každou prázdninovou středu, začátek je vždy v 19.00 h. Za nepříznivého počasí se hraje v audiovizuálním sále blanenského muzea.

Na shledanou se těší a pohodový zbytek léta přejí členové Sdružení Ulita.

Ludmila Macků