Do zámeckého parku se vrátily litinové sochy

22. září 2008, kultura, přečteno: 4962×

Do parku se vrátily tři litinové sochy. Jednak Venuše Medicejská, socha Fauna s flétnou a Dívky s amforou, které se lidově v Blansku říká blanenská Venuše.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Z parku sochy zmizely ze dvou důvodů. Socha Dívky s amforou byla zapůjčena na výstavu do Prahy a následně na výstavu do Kroměříže. Zbylé dvě byly na opravě. „Venuše Medicejská byla poničena vandaly hned dvakrát po sobě. Nechali jsme ji opravit a měli jsme ji schovanou v depozitáři, protože jsme čekali, až bude vybudován kamerový systém. Ten byl zapojen ještě před rekonstrukcí zámku a dohlíží nejen na sochy, ale před sprejery je tímto způsobem hlídána také nová omítka,“ sdělila ředitelka Muzea Blansko Mgr. Eva Nečasová.

montáž sochy
Pracovníci firmy DSB EURO s.r.o. vrací do zámeckého parku sochu Fauna s flétnou. Foto: red

Na krajní podstavec nejblíže cestě se vrátila socha Fauna, která nebyla kompletní – chyběla jí flétna. Navíc ji nedávno rozbili vandalové, ale dnes je díky firmě DSB EURO s.r.o. opravena a dokonce má doplněnou chybějící flétnu.

Sochy se do zámeckého parku přestěhovaly v 60. letech, kdy vrcholily opravy blanenského zámku a jeho přebudování na muzeum. Čtyři z nich zdobí nyní Wanklovo náměstí.