Konference o kvalitě ve Scandianu

1. září 2008, ostatní, přečteno: 3779×

V letošním roce jsme od italské strany obdrželi pozvání na „První evropskou srovnávací konferenci o kvalitě – First Euro-Quality Benchmarking Conference“, zaměřenou především na monitoring kvality ve službách v předškolní péči a službách pro seniory. Kromě zástupců Města Blansko se konference zúčastnila také Mgr. Miloslava Charvátová, ředitelka Mateřské školy na ulici Údolní.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

První den konference proběhly přednášky o kvalitě ve veřejných službách. Zástupci čtyř zemí nastínili, jakým způsobem je monitorována kvalita v Itálii, Švédsku, Španělsku a České republice a v odpoledních hodinách prvního dne jednotliví přednášející – odborníci z oblasti předškolní péče a péče o seniory – přednesli konkrétní zkušenosti s hodnocením kvality v těchto oblastech.

Druhý den v rámci „naší“ skupiny s tématikou „Standardy činnosti a nástroje pro zdokonalení aktivit“ proběhlo srovnání konkrétních činností, praxe a standardů v předškolní péči ve všech čtyřech zemích a následně se účastníci dohodli, které aktivity a činnosti kolegů ze zahraničí by chtěli aplikovat ve své vlastní činnosti. Byly stanoveny úkoly, které se účastníci zavázali splnit do konání závěrečné části konference v únoru ve Španělsku, kde přednesou závěrečnou zprávu.

scandiano1

Velkým přínosem byla zejména exkurze do mateřské školy ve Scandianu, kdy jsme měli možnost srovnat přímo v praxi péči o děti, organizaci řízení a systém financování mateřských škol ve všech čtyřech zemích, jejichž zástupci byli přítomni na konferenci.

Partnerství města Blanska s italským Scandianem trvá již více než 40 let, proto v průběhu naší návštěvy ve Scandianu proběhla i schůzka s pracovníky zahraničních styků, při které byly nastíněny další plány v oblasti partnerství mezi městy do konce roku (největší akcí bude potravinářský veletrh REgustibus v listopadu, jehož se Blansko v loňském roce již zúčastnilo) a možnosti dalšího prohlubování vzájemné spolupráce a komunikace mezi Blanskem a Scandianem.

Martina Hejčová, vedoucí informační kanceláře