Ušijte si vlastní historický kostým a vyhrajte!

2. září 2008, kultura, přečteno: 8918×

Město Blansko a Muzeum Blansko vyhlašují u příležitosti připravovaného druhého ročníku Blanenského vítání svatého Martina pro žáky blanenských škol, ale i pro všechny ostatní, malé i velké, kteří se zajímají o historii a rádi cestují v čase, soutěž o nejlepší historický kostým.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Soutěže se mohou zúčastnit jednotlivci i skupiny, jenž si pro letošní historický svatomartinský historický průvod, který vyrazí v sobotu 15. listopadu 2008 před polednem od kostela sv. Martina na blanenský zámek, zhotoví vlastní

kostým z období vrcholného středověku (13.–14. století)

Průvodu se mohou zúčastnit samozřejmě i ti, kteří si zapůjčí např. kostým divadelní, ale v rámci soutěže budou hodnoceny pouze ty kostýmy, pro jejichž vznik museli účastníci udělat něco víc, než si zajít do půjčovny. O nejlepších středověkých kostýmech bude v průběhu průvodu rozhodovat zvláštní porota, která bude hodnotit dobovou věrnost, nápaditost i provedení kostýmů. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne v rámci kulturního programu Blanenského vítání sv. Martina bezprostředně po příchodu průvodu do zámeckého parku.

Účast soutěžících kolektivů (4 a více osob) a společné téma jejich kostýmů je třeba nahlásit nejpozději do 7. listopadu 18 hodin pracovnicím Blanenské informační kanceláře Blanka.

Nejkrásnější kostýmy budou oceněny věcnými cenami věnovanými Městem Blansko a Muzeem Blansko a nápoji z produkce Pivovaru Černá Hora. Na nejúspěšnější dětské kolektivy navíc čekají tři velké dorty!

A jaký kostým pro sebe zvolit?

Jako malou inspiraci jsme pro vás připravili několik nákresů pánských a dámských středověkých oděvů, které podle dobových vyobrazení navrhla paní Terezie Migelová. Obrázky jsou sice černobílé, ale „temný“ středověk ve skutečnosti přímo hýřil pestrostí barev (základní barvy červená, žlutá, bílá, modrá a zelená se běžně užívaly), takže fantazii se meze nekladou. Široká může být i škála materiálů – od režného plátna až po brokát. Je však třeba myslet na to, že pod lehčí kostým bude třeba se v listopadu teple obléct. Kostýmy nemusí být jak od dvorního krejčího, ale neměly by být na jedno použití.

Invenci mohou osvědčit organizované skupinky, takže rádi v průvodu uvítáme např. družinu templářských rytířů, mnichy v kutnách, suitu urozených pánů a dam, ale třeba i houf blanenských sedláků vyzbrojených dobovým zemědělským náčiním, kteří podle pověsti ve 13. století, společně s templářským rytířem, statečně bránili Blansko před nájezdem Tatarů.

Věříme, že řada postav v krásných kostýmech zpestří pohled nejen na ten letošní, ale i na některé z příštích svatomartinských průvodů nebo pochodňových průvodů v rámci tradičního Historického jarmarku.

Další inspiraci můžete najít na www.kostym.cz.

saty-m1asaty-w5a

saty-m2asaty-w4a

saty-m3a saty-w6a

saty-m4a saty-w7a

saty-m6a saty-w8a