V průmyslové zóně byla otevřena zkušebna vodních turbín

13. září 2008, ostatní, přečteno: 5881×

V pátek 29. srpna 2008 se v průmyslové zóně Vojánky konala malá slavnost. Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman a jeho kolega ministr pro rozvoj Slovinské republiky Žiga Turk společně otevřeli laboratoř, která bude sloužit pro výzkum a vývoj hydraulických strojů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hydraulická zkušebna je dalším dokončeným podnikatelským objektem v průmyslové zóně. Za výstavbou stojí společnost HYDRAULIC RESEARCH CENTER Blansko, s.r.o. založená 1. 6. 2007 společnostmi CIMOS ELIN, d.o.o. dnes LITOSTROJ POWER, d.o.o. a ČKD Blansko Engineering.

ministři
Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman a jeho kolega ministr pro rozvoj Slovinské republiky Žiga Turk stříhají společně pásku.

Tato laboratoř bude zajišťovat vývojové a přejímací zkoušky fyzikálních modelů vodních turbín, čerpadlových turbín a čerpadel podle mezinárodní normy IEC 60193. Poslouží nejen pro vlastní výzkum a vývoj hydraulických strojů v rámci skupiny LITOSTROJ POWER, ale také pro externí zákazníky, dále pro spolupráci s technickými univerzitami, ale i pro řešení projektů podporovaných prostředky MPO a EU.

zkusebna02
Budova zkušebny. Fota: Vladimír Jančík

Tradice výzkumu a vývoje vodních turbín, jehož počátky v Blansku sahají do roku 1921 je spojeno s profesionalitou a zkušenostmi odborníků z této oblasti vědy. Nová hydraulická laboratoř výrazně rozšíří výzkumné a inovační kapacity svých zakladatelů. Optimalizace návrhů vodních strojů eliminuje jejich rizika, posiluje důvěru zákazníků v technickou úroveň nabízených produktů a zvyšuje jejich konkurenceschopnost na světových trzích.

(z materiálů ČKD Blansko Engineering)