V rámci mezinárodního projektu vznikla kniha povídek

24. září 2008, ostatní, přečteno: 4842×

V loňském školním roce žáci 9. ročníku ze ZŠ Salmovy pracovali na mezinárodním projektu e-twinning pod názvem Mum, dad read me a tale (Mámo, táto, přečti mi pohádku). Spolupráce tří partnerských škol České republiky, Slovenské republiky a Norska probíhala v průběhu celého školního roku formou různých aktivit ve výuce, ale i mimo ni.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Uskutečnily se dvě pracovní dílny na v Zohoru Slovensku a v Blansku – ta se uskutečnila i díky finanční dotaci komise zahraničních vztahů Města Blansko. Výsledkem je mezinárodní kniha povídek, která obsahuje vždy dvě povídky z každé země v jejím rodném jazyce. Společným jazykem je angličtina, to znamená, že každá povídka je také přeložena do angličtiny. Kniha je doplněna ilustracemi a na konci knihy je fotogalerie.

Obal si navrhli žáci a o vydání kopií organizačně zajistil p. Kressl a financoval p. Zdeněk Smejkal z Blanska, kterému děkujeme. Kopie si země vzájemně vyměnily, originál zůstal ve škole k nahlédnutí.

salmova 9.B

V měsíci červnu proběhlo v Hustopečích mezinárodní setkání účastníků projektu E-twinning. Naše škola společně s partnerskou školou na Slovensku se tohoto setkání zúčastnila. Prezentovali jsme originály obou knih s komentářem o průběhu vzniku knihy. Slováci se umístili na 7. místě v jejich národní soutěži a česká národní soutěž proběhne v měsíci září.

Co vlastně projekt žákům přinesl? Určitě si v praxi vyzkoušeli znalosti angličtiny, využívali soudobé komunikační prostředky (počítače, chat , e-mail, skype atd.), sami dodávali informace na webové stránky e-twinningu a přes svou pracovní plochu na těchto stránkách komunikovali se svými zahraničními kamarády. V neposlední řadě vytvořili nová přátelství, která mohou mít pokračování i v budoucnu.

Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro volné pokračování projektu. Nový název Welcome, let’s make friendship without borders (Vítejte, navažme přátelství bez hranic), vyjadřuje náš záměr uvítat kamarády z jiných zemí a navázat nová přátelství bez hranic. V projektu budeme pokračovat s partnerskou školou ze Slovenska a hledáme třetího partnera z Rakouska nebo Maďarska, aby vzájemné návštěvy mohly probíhat častěji a nebyly moc finančně náročné. Chceme zapojit více tříd, a to i ty menší. Na každý měsíc plánujeme jednu akci. Jen namátkou: např. sportovní utkání, pohybové písničky v rodných jazycích i v angličtině, společný Den zdraví s recepty všech zúčastněných krajin, účast při úklidu Moravského krasu atd. Konečným produktem budou internetové stránky, které budou vytvářet žáci 9. ročníku a budou zde dokumentovat průběh všech akcí, jak slovem tak i fotografiemi.

Mgr. Hana Doleželová, učitelka anglického jazyka
ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17