Z činnosti městské policie o prázdninách

11. září 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4042×

Letní prázdninové měsíce červenec a srpen jsou pro většinu lidí především měsíce dovolených a aktivního či pasivního odpočinku od celoročního pracovního shonu. Pro strážníky městské policie to však bývá období, které přináší specifické problémy v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti. Tyto souvisí především s provozem letních zahrádek s občerstvením, s konáním různých sportovních a kulturních akcí a také se zvýšeným pohybem osob ve městě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ze statistického hlediska lze k veřejnopořádkové situaci konstatovat, že ve sledovaném období bylo strážníky MP Blansko provedeno šetření 435 událostí. Celkem za dosud vyřešené přestupky z uváděného počtu udělili strážníci blokové pokuty v částce 73.200 Kč.

Z celkového počtu evidovaných událostí bylo spácháno 79 přestupků proti veřejnému pořádku spočívajících především v rušení nočního klidu, ve vzbuzování veřejného pohoršení výtržnictvím a v porušování obecně závazných vyhlášek města.

Dále bylo řešeno 11 přestupků narušování občanského soužití drobným ublížením na zdraví, či jiným hrubým chováním a 46 přestupků proti majetku. V 5 případech bylo zjištěno nalévání a podávání alkoholu osobám mladším 18 let.

Do celkového uváděného počtu přestupků se výrazně promítly také přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých bylo řešeno celkem 137. V této oblasti lze samostatně zmínit činnost vykonávanou MP Blansko v oblasti měření rychlosti v obci. Za měsíc červenec a srpen bylo zadokumentováno bezmála 68 přestupků překročení rychlosti ve městě Blansku a integrovaných obcích. V souladu se zák. č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a platnou vyhláškou Městského zastupitelstva Blansko, o stání vozidel ve městě Blansku, bylo v tomto období odstraněno z území města 6 vraků motorových vozidel.

Vyhodnocení bezpečnostní situace z pohledu nápadu trestných činů a přestupků ve městě Blansko ze strany Policie ČR, obvodního oddělení Blansko.

Obvodní oddělení PČR Blansko vykazuje za období měsíců července a srpna šetření celkem 57 trestných činů. Na tomto počtu trestných činů má největší podíl 14 krádeží vloupáním, 11 krádeží prostých a 9 poškozování cizí věci.

Dále bylo obvodním oddělením Blansko šetřeno 102 přestupků, u nichž převažují přestupky v dopravě 43, přestupky proti majetku 41 a přestupky proti občanskému soužití 14 .

Z událostí, které řešila MP v tomto období, namátkou uvádím:

Dne 3. 7. 2008 v 03:05 h přijala dozorčí služba MP oznámení o rušení nočního klidu v domě na Okružní 23, kde měl neznámý opilý muž bouchat na dveře jednoho z bytů a domáhat se vstupu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno že se jedná o J. P. z Blanska. Tento byl v silně podnapilém stavu a zřejmě si spletl své bydliště. Z tohoto důvodu byla kontaktována jeho manželka, která si ho odvedla domů.

Dne 3. 7. 2008 v 09:15 h byla dozorčí službě MP oznámena krádež dětského sportovního kočárku, který byl bez dítěte odstavený na nám. Republiky před budovou Komerční banky. Motorizovaná hlídka MP provedla společně s poškozenou kontrolu přilehlých ulic a okolí. Na ulici Stařeckého byla zjištěna dívka, která vezla kočárek bez dítěte a poškozenou byl tento kočárek označen jako její. Vzhledem k tomu, že se jednalo o osobu mladší 15 let, byla tato záležitost projednána s matkou podezřelé.

Dne 4. 7. 2008 ve 22:00 h byli strážníci MP požádáni OO PČR o součinnost při pátrání po vozidle Ford Focus stříbrné barvy, jehož řidič je podezřelý, že řídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Ve 22:17 h bylo toto vozidlo hlídkou spatřeno jak vyjíždí od hotelu Dukla a dále pokračuje přes ulici Smetanovu na Seifertovu, kde řidič zastavil. Od vozidla odcházel a strážníkům tvrdil, že vozidlo neřídil. V podezřelém byl zjištěn A. H. ze Žďáru, který se následně k řízení vozidla doznal. Na místo byla přivolána hlídka OO PČR Blansko a byla provedena kontrolní dechová zkouška, která potvrdila 1,43 promile alkoholu v krvi.

Dne 4. 7. 2008 ve 23:15 h vyjela hlídka strážníků na kontrolu anonymního oznámení o rušení nočního klidu na Wanklově náměstí. Zde bylo zjištěno, že z prostor restaurace Palava vychází reprodukovaná hudba, která je slyšet do širokého okolí. Vzhledem k tomu byli osloveni provozovatelé restaurace J. W. z Blanska a L. R. z Brna a byli strážníky MP vyzváni k okamžité nápravě a ztišení produkce. Oba však uvedli, že produkci neomezí, že mají vše povoleno příslušným odborem MěÚ. Žádné písemné povolení však nebyli schopni doložit. Celá věc byla tedy zdokumentována a zaslána do komise projednávání přestupků při MěÚ Blansko k dořešení.

Dne 6. 7. 2008 v 02:15 h oznámila obsluha Caffe baru Ruleta na Smetanově ulici v Blansku, že zde dva muži rozbili stůl a odmítají uhradit škodu. Na místě byli zjištěni P. H. a T. L. z Blanska, kteří shodně uvedli, že se při vzájemné rozepři opřeli o stůl a následně ho poškodili. Po projednání celé věci každý uhradil polovinu z vyčíslené škody 500 Kč a každému z nich byla za spáchaný přestupek uložena bloková pokuta ve výši 500 Kč.

Dne 8. 7. 2008 v 00:10 h při obchůzkové činnosti zaslechla hlídka MP na ulici Dvorské zvuk převrácení popelnice. V blízkosti převrácené popelnice byly zajištěny dvě osoby mladší osmnácti let, z nichž jeden se k popisovanému skutku doznal. Následně mu byla uložena pokuta na místě nezaplacená.

Dne 12. 7. 2008 v 01:30 h byl strážníky MP v provozovně Cafe and Roullete bar kontrolován muž, ve kterém byl zjištěn J. J. z Blanska. Tento byl následně předveden na OO PČR Blansko z důvodu, že bylo zjištěno, že se jedná o hledanou osobu.

Další osoba hledaná PČR byla zajištěna 15. 7. 2008 v 10:30 h. V tuto dobu hlídka MP kontrolovala řidiče motorového vozidla, kterého zastavila na ulici Lipové. Prokázáním totožnosti a následnou lustrací bylo zjištěno, že se jedná o E. P. z Kojátek, okres Vyškov. Vzhledem k tomuto zjištění byl následně předveden na OO PČR k dalšímu opatření.

Téhož dne v 18:00 h byl na ulici 9. května zadržen V. J. z Blanska, o kterém strážníci na základně osobní znalosti věděli, že se vyhýbá nástupu výkonu trestu a že je osobou hledanou PČR. Také tento podezřelý byl předveden na OO PČR k dalším opatřením.

Dne 25. 7. 2008 v 10:40 h přijala dozorčí služba MP oznámení, že v prodejně BILLA na ulici Svitavské byli při krádeži zadrženi tři muži. Po příjezdu na místo svědek označil podezřelé, kteří se pokusili ukrást nákupní košík se zbožím. V těchto byli zjištěni D. K. ze Svitávky, P. I. z Brna a třetí osoba mladší 18 let. V průběhu šetření se podezřelý P. I. pokusil o útěk. Zakročující strážník ho asi po 200 m dostihl na kolejích železniční trati a za pomoci hmatů, chvatů a přiložení pout ho omezil na osobní svobodě. Na místo byla přivolána hlídka PČR, která si věc převzala k dalšímu opatření.

Dne 2. 8. 2008 v 00:20 h si motorizovaná hlídka MP všimla podezřelého chování tří mladíků na ulici Poříčí, kteří se po výzvě k prokázání totožnosti dali na útěk. Následně po jejich dostižení bylo zjištěno, že převraceli přenosné dopravní značení a znečistili veřejné prostranství rozbitím skleněných lahví. Ke svému jednání se doznali. Jednalo se o osoby mladší 18 let. Po uvedení dopravního značení do původního stavu byla věc vyřešena v blokovém řízení.

Dne 3. 8. 2008 v 01:40 h oznámila na MP recepční hotelu Dukla v Blansku, že neznámý muž rozbil v jejich provozovně výherní hrací přístroj a pak utekl na parkoviště před hotel, kde ho drží dva muži. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o B. J. z Lažánek. Vzhledem ke skutečnosti, že si podezřelý stěžoval na bolesti břicha a hlavy, byla na místo přivolána RZS. Byla také provedena orientační dechová zkouška, která potvrdila 3,1 promile alkoholu v krvi. Vzhledem ke způsobené škodě byla věc předána PČR pro podezření ze spáchání trestného činu.

Dne 3. 8. 2008 v 02:55 h bylo při výkonu hlídkové služby zjištěno na ulici Seifertově podezřelé vozidlo. Vzhledem ke způsobu jízdy řidiče strážníci pojali podezření, že řídí po požití alkoholických nápojů. Po zastavení vozidla bylo prokázáním totožnosti zjištěno, že se jedná o M. N. z Olomouce. Následně byla provedena orientační dechová zkouška, která prokázala hodnotu 0,9 promile alkoholu. Na místě si věc převzala hlídka PČR.

Dne 15. 8. 2008 ve 22:14 h byla dozorčí služba MP požádána OO PČR Blansko o součinnost a spolupráci při pátrání po vozidle Volkswagen Pasat červené metalízy, jehož řidič je pravděpodobně pod vlivem alkoholu a pohybuje se u OD Kaufland. Podezřelé vozidlo hlídka MP zastavila u sběrného dvora na ulici Pražské. Vozidlo řídil A. Š. z Ráječka, který jevil známky silné podnapilosti. Na místo byla přivolána hlídka PČR, která provedla u podezřelého orientační dechovou zkoušku, kterou bylo naměřeno 2,89 promile alkoholu. Pro podezření z trestného činu si policisté věc převzali k dalšímu opatření.

Dne 16. 8. 2008 ve 21:30 h oznámil mužský hlas z mobilního telefonního čísla, že se nachází na skále nad lomem v areálu Českých drah a nemůže se odsud dostat. Dále uvedl, že je na tomto místě už celé odpoledne a je celý mokrý a prochlazený. Údajně uklouzl na skále a spadl až k hladině vody. Na místo byla vyslána hlídka, která muže nalezla v místech, které popsal. Vzhledem k tomu, že hrozilo vážné nebezpečí jeho zranění, byl na místo přivolán HZS Blansko a následně i horolezecký záchranářský oddíl HZS Brno. Poškozený byl za pomoci záchranářů snesen ze skály a na člunu převezen na břeh. Po lékařském ošetření, kdy nebylo shledáno žádné zranění, byl propuštěn.

Dne 20. 8. 2008 v 06:15 h bylo na linku 156 oznámeno, že na adrese Antonína Dvořáka 4A běhá po bytovém domě M. J., obyvatelka jednoho z bytů, kope do všech dveří a vyhrožuje zabitím. Po příjezdu hlídky na místo začala žena z bytu ve druhém patře oknem vyhazovat různé zařízení bytu – televizor, květináče, atd. Vzhledem k tomu, že svým jednáním ohrožovala sebe i ostatní občany a jevila známky duševní poruchy, byla na místo přivolána RZS. Vzhledem k podnapilosti podezřelé zasahující lékař rozhodl o jejím převozu do PZS do Brna.

Dne 21. 8. 2008 v 01:45 h bylo na linku 156 oznámeno, že se na ulici Sadové v okolí novinového stánku pohybují dva mladíci a bouchají do skleněné výplně oken. K popisu uvedl, že mají na hlavách baseballové čepice, jeden z nich má na zádech batoh a mají na sobě tmavé kalhoty a mikiny. Na místo byla okamžitě vyslána motorizovaná hlídka MP, která na místě zjistila, že skleněná výplň u okénka stánku je poškozená. Nikdo se zde nenacházel, a proto strážníci provedli pátrání v okolí. Za stánkem ovoce – zelenina následně pak nalezli ve křoví ležet dva mladíky odpovídající popisu. Kontrolou totožnosti bylo zjištěno, že se jedná o osoby mladší 18 let. Tito se také k úmyslu vloupat se do novinového stánku přiznali. Vzhledem k důvodnému podezření ze spáchání trestného činu byla na místo přivolána hlídka PČR, která si věc převzala k dalšímu opatření.

Dne 23. 8. 2008 v 19:30 h bylo dozorčímu MP oznámeno, že na ulici Údolní 15 je z jednoho z bytů cítit silný zápach pravděpodobně z pálících se brambor. Předtím do tohoto bytu viděl svědek vcházet nájemce J. B. v silně podnapilém stavu. Na zvonění a klepání tento nijak nereaguje. Po příjezdu hlídka MP několikrát zazvonila a zabušila na dveře. Nikdo ale neotvíral. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem byl na místo povolán HZS Blansko z důvodu otevření bytu a možného požáru. Po vypáčení vchodových dveří byl J. B. nalezen spící a na plotně plynového sporáku doutnaly zuhelnatělé brambory. Po probuzení J. B. jevil známky opilosti a bylo mu sděleno, že došlo k násilnému otevření bytu z důvodu obavy z ohrožení jeho života a že také hrozila větší škoda na majetku. Prostor byl následně zabezpečen a zajištěn uživatelem.

Ing. Martin Lepka
zástupce ředitele MP Blansko