Činnost městské policie v září 2008

10. října 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4071×

V uvedeném období strážníci řešili pět přestupků proti občanskému soužití, 20 přestupků proti majetku – převážně drobné krádeže v obchodních domech, a byly provedeny čtyři odchyty volně pobíhajících psů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dne 02.09.2008 v 15:25 hodin byla hlídka MP vyslána k prošetření podezření, že na ulici Kollárově došlo v lékárně Svitava k odcizení léků dvěma neznámými muži. Po příjezdu na místo bylo strážníkům svědky sděleno, že dva mladíci požádali o zakoupení 9 balení Nurofenu, které následně odcizili a dali se na útěk směrem k ulici Ant. Dvořáka.

Dalším šetřením byl získán poměrně podrobný popis podezřelých a následně bylo provedeno pátrání po těchto osobách ve spolupráci s hlídkou PČR. Podezřelé osoby se však nepodařilo nalézt. Na základě osobní znalosti strážníků byli vytipováni možní pachatelé popisované krádeže a další šetření MP se zaměřilo na tyto osoby. Dne 25.09.2008 byli v této věci zadrženi M. K. a O. B. z Blanska, kteří se k svému činu doznali. Poté co uhradili škodu v lékárně Svitava v celkové výši 1.080 Kč, byla oběma za uvedené jednání uložena bloková pokuta ve výši 1.000 Kč.

Dne 06.09.2008 ve 14:45 hodin, bylo dozorčím MP přijato oznámení, že za výměníkovou stanicí u blanenského lomu vedle nádraží stříkají dva neznámí muži nějaké nápisy na zeď. Později bylo upřesněno, že popisují zeď u prvního tunelu ve směru na Brno. Z důvodu podezření, že se jedná o trestný čin byla o spolupráci a součinnost požádána hlídka OO PČR. Po příjezdu na označené místo byli strážníky spatřeni dva muži jak něco natírají na betonovou zeď vedle kolejiště. Tito se dali na útěk tunelem, kde byli následně ve spolupráci s hlídkou PČR zadrženi. Jednalo se o R. B. a O. N. z Blanska. Oba byli předáni na OO PČR k dalšímu opatření.

Dne 07.09.2008 přijala dozorčí služba MP na linku 156 anonymní oznámení, že po ulici nám. Republiky projíždí stříbrné vozidlo tovární značky Opel, jehož řidič je pravděpodobně pod vlivem alkoholu, neboť na okružní křižovatce u MěÚ poškodil dopravní značku. Za pomoci městského dohlížecího kamerového systému bylo zjištěno, že podezřelé vozidlo se pohybuje na okružní křižovatce na ulici Svitavské. Motorizovaná hlídka MP pak pronásledovala vozidlo po ulici Svitavské, Fügnerově a Masarykově. Po celou dobu uvedené vozidlo kličkovalo po vozovce. Když hlídka chtěla uvedené vozidlo zastavit, řidič vjel do levé poloviny vozovky a snažil se služební vozidlo vytlačit. Strážníci se snažili i nadále za použití modrého výstražného světla podezřelé vozidlo předepsaným způsobem zastavit. Jeho řidič nejprve na výzvy k zastavení nereagoval, později odstavil vozidlo u pravého okraje vozovky.

Podezřelý nereagoval ani na opětovné výzvy k vystoupení z vozidla, proto bylo při zákroku použito hmatů a chvatů a byl tak vytažen ze svého vozidla. Hlídce MP předložil pak cestovní pas a tak bylo zjištěno, že se jedná o V. H. z Ukrajiny, který se v současné době zdržuje v Brně. Na místo byla přivolána hlídka DI PČR, která provedla orientační dechovou zkoušku. Touto bylo podezřelému naměřeno 3,02 promile. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu si věc na místě převzala PČR k dalšímu opatření.

Dne 19.09.2008 v 10:45 hodin byl při běžné hlídkové činnosti strážníky MP na ulici 9. května spatřen muž, který odpovídal popisu osoby hledané PČR. Prokázáním totožnosti bylo zjištěno, že se jedná o O. B. z Blanska, po kterém bylo vyhlášeno pátrání. Podezřelý byl předveden na OŘ PČR. Další osobu hledanou PČR zadrželi strážníci dne 23.09.2008 v 19:55 hodin na ulici Dvorské. Jednalo se o J. Š. z Blanska a také tato osoba byla předána policistům k dalšímu opatření.