Napříč Evropou bez jazykových bariér

4. října 2008, kultura, přečteno: 5105×

V období posledních srpnových prázdninových dnů odlétla z Brna do zahraničí pod vedením výtvarnice a učitelky Mgr. Jitky Jakubcové pětičlenná skupina vybraných studentů Gymnázia Blansko. Tento výjezd do „země Dona Quijota“, mediteránního Španělska, sluncem provoněných, rozsáhlých regionů Castilla la Mancha a Cataluňa, se od minulých „Cest za uměním“ v mnohém lišil.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Díky nabídce Scandiana, našeha partnerského města a školy – Istituto superiore Gobetti v Itálii, jsme se mohli účastnit mezinárodní „LETNÍ ŠKOLY ŠPANĚLŠTINY“ organizované ve městě Almansa. Primárním cílem naší návštěvy v Almanse bylo absolvování týdenního kurzu španělštiny, který přispěl ke zdokonalení našich dosavadních znalostí jazyka. Byli jsme ubytováni ve španělských rodinách.

spanelsko01

Společně s italskými studenty a s anglickou i francouzskou věkově různorodou skupinou účastníků kurzu jsme konfrontovali naše národní jazyky se španělštinou a zjistili jsme, že i přes neznalost některých gramatických pouček není komunikace mezi lidmi, kteří mají otevřenou mysl a ochotu si naslouchat, až zas tolik složitá. Naše rozhovory probíhaly přirozeně také v angličtině a francouzštině.

„Jelikož je člověk tvor citlivý, obdařila ho příroda slzami, a jelikož je tvorem družným, obdařila ho schopností dorozumět se.“
Jean Jacques Rousseau

Nicméně téma umění nezůstalo opomenuto. Společně s našimi španělskými hostiteli jsme měli možnost nahlédnout do města moderní architektury, umění a vědy – Valencie. Přesněji do Ciudad de las Artes y de las Ciencias, ohromného kompexu futuristických staveb španělského architekra S. Calatravy a prohlédnout si Palau de les Arts Reina Sofía, Hemisferic, Oceánográfico a Museo de las Ciencias Príncipe Felipe.

spanelsko02

Samostatně, v rámci hesla „minulost není nikdy mrtvá“, jsme navštívili významné poutní místo, klášter Montserrat, situovaný uprostřed skal a divoké přírody, která zde ovlivňovala umění, aby pak umění mohlo následně prostřednictvím člověka ovlivňovat přírodu. Jako přídavek, během ART TRAVEL, jsme strávili ještě dva dny v přímořské Barceloně, kde jsme pátrali po stopách ikony španělské architektury – A. Gaudího. Návštěvou jeho slavných děl, interiéru Casa Milá, Palacio Guel a Parc Guel, jsme se tematicky přiblížili k závěru projektu – modernímu umění. Turisticky opomíjená Girona nám nabídla nejen svou katedrálu, ale i krásnou expozici „Serie Gaudí“ Joana Miróa.

spanelsko03

Společnou spoluprací jsme tak v plné míře dostáli cílům tříletého projektu, mezi které patří sblížení, poznání života, historie a kultury, zdokonalení se v cizím jazyce a navázání kontaktů s lidmi z odlišných částí Evropy, jejíž jsme my všichni součástí.

Zde však cesta nekončí. Pokračujeme dál, každý individuálně, protože probuzení zájmu, kultivace, rozšíření obzorů a rozhledu, cestování a konfrontace, to vše je také součástí vzdělání.

student Antonín Stloukal

V celostátní soutěži výtvarných projektů „Výstava nejen ve škole 2007/08“, kterou pořádá katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK v Praze, obdržel projekt blanenského gymnázia a Mgr. Jitky Jakubcové „Art Travel – cesty za uměním“ čestné uznání.