Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí

11. října 2008, ostatní, přečteno: 4394×

Letos v červenci uplynulo 20 let od zahájení činnosti dialyzačního střediska v Nemocnici Blansko. Jeho hlavním úkolem je provádět pravidelné očišťování krve tzv. hemodialýzu u pacientů, u kterých došlo k selhání ledvin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Za uplynulých dvacet let bylo ve středisku provedeno více než 125 tisíc hemodialýz pro téměř 1 700 pacientů z celého okresu Blansko. Počátkem devadesátých let byla péče poskytována i pacientům z blízkých části okresů Vyškov a Prostějov.

Hemodialyzační středisko je v provozu od 4. července roku 1988. Poskytuje pro spádovou oblast nemocnic Blansko a Boskovice v nepřetržitém provozu následující metody očišťování krve: hemodialýzu, hemodiafiltraci a hemofiltraci. Důležitou součástí péče střediska je příprava pacientů na transplantaci ledviny. Hemodialyzační středisko Nemocnice Blansko je po rekonstrukci z r. 2002 modernizováno, má kapacitu 11 dialyzačních lůžek a splňuje požadavky hygienicko-epidemiologického režimu.

dialyza1

Při příležitosti 20. výročí zahájení provozu dialyzačního střediska byl v Blansku 8. října uspořádán pracovní nefrologický den, na kterém se sešli přední čeští odborníci a zabývali se problematikou transplantací ledvin. Akci pořádala Česká nefrologická společnost. Tento den byl příležitostí pro setkání lékařů spádových nemocnic Blansko i Boskovice, ostatních ambulantních specialistů a praktických lékařů, kteří se jakýmkoliv způsobem i vzdáleně na specializované péči o pacienty se selháním ledvin podílí.

MUDr. Jindra Brabcová
Hemodialyzační středisko Nemocnice Blansko