Večerní zvonění 28. října

24. října 2008, ostatní, přečteno: 5323×

Letošní 90. výročí vzniku Československé republiky je výročí kulaté, proto jsme připravili program jeho oslav rozsáhlejší. Hlavní body programu se odehrají v dopoledním čase od 9.30 h. Letos poprvé se také ve 21.00 h rozezvučí zvony kostela sv. Martina. Blansko se tak připojí k akci „Zvon míru v Roveretu“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V italském městě Roveretu byl po 1. světové válce odlit unikátní zvon ze zbraní použitých na bojištích 1. světové války. Roveretský zvon patří k největším na světě, váží 22,6 tun a materiál na jeho zhotovení darovaly země, které se zúčastnily 1. světové války.

Kolem zvonu stojí stožáry s vlajkami národů, jež po boku Itálie bojovaly za svobodu. Na osvobození města Rovereta se podíleli i českoslovenští legionáři, konkrétně 39. průzkumný pluk československý. Zvon má připomínat svým hlasem památku obětí boje za svobodu.

zvon
Zvon v Roveretu má průměr 321 cm. Zdroj: unitn.it

V Roveretu zní „Zvon padlých“ již desítky let, v naší republice se postupně od roku 1993 přidávají další města. Ať alespoň večerní vyzvánění připomene všem, kteří se nezúčastní dopoledních oslav, že 28. říjen je dnem vniku Československé republiky, který se neobešel bez obětí na životech mnoha našich předků.