Začala sezona otužilců

7. října 2008, ostatní, přečteno: 6518×

V neděli 5. října, jako tradičně první říjnovou neděli, se k Punkevním jeskyním sjeli otužilci a milovníci chladné vody na slavnostní zahájení zimní plavecké sezony, které bylo šedesátým ročníkem Memoriálu T. K. Divíška.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Před šedesáti lety se uskutečnila první plavba otužilců v podzemních prostorách ponorné říčky Punkvy. Tehdy to byl Karel Divíšek a jeho kolegové, spolupracovníci Karla Absolona, velkého výzkumníka a znalce Moravského krasu.

otuzilci03
Otužilci z Prostějova v cíli plavby.

Celou akci připravil oddíl dálkového a zimního plavání TJ Lokomotiva – Ingstav Brno. Nechyběli ani zahraniční účastníci ze Slovenska, Belgie a Rakouska. Plavalo se na dvou tratích; kratší měřila 100, delší 300 metrů. Otužilce rozvezly do útrob Punkevních jeskyní lodičky, odkud všichni plavali zpět k přístavišti u vchodu do jeskyní. Moci se ponořit do chladné vody ale není jen tak. Vyžaduje to celoroční přípravu a především vytrvalost, pravidelnost a soustavnost. Voda v Punkvě měla teplotu jen 8 °C.

Každý rok ředitelství jeskyní Moravského krasu věnuje několika vybraným plavcům pěkné knižní publikace a umožňuje plavcům bezplatnou přepravu vláčkem. Mezi oceněnými byli kromě zahraničních hostů také nejstarší a nejmladší plavci. Nejstaršímu účastníkovi bylo 95 let, nejmladší plavkyně dovršila teprve 13 let. Nechyběla ani známá blanenská dálková plavkyně a rekordmanka Yvetta Hlaváčová.

otuzilci04
Yvetta Hlaváčová před kamerou TV Blansko.

Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 149 plavců, dalším zájemcům se museli pořadatelé z kapacitních důvodů s politováním omluvit. U celé akce nechyběl štáb Televize Blansko a reportáž uvidí diváci v říjnovém vydání blanenského Videožurnálu.

otuzilci01
Účastníci plavby na společné fotografii.

otuzilci02
Voda v podzemí měla 8 °C.