Žáci se poznávali v Baldovci

17. října 2008, ostatní, přečteno: 5452×

Koncem září odjeli šesťáci ze ZŠ Erbenovy do Baldovce, aby se tu lépe poznali. Prostřednictvím her a různých aktivit rozvíjeli svou tvořivost, učili se řešit problémy, komunikovat, spolupracovat, být tolerantní, ohleduplní, poznávat své vlastní schopnosti a naplnili také Školního vzdělávacího programu „Škola v pohybu“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akce s názvem Adaptační pobyt pro žáky 6. ročníku, jejímž cílem je stmelit nové třídní kolektivy, které vznikají při přechodu žáků na druhý stupeň, se letos uskutečnila již podruhé.

Hned po příjezdu a ubytování se žáci stali na chvíli reportéry. V náhodně vytvořených dvojicích museli o svém protějšku zjistit základní informace, se kterými později seznámili ostatní. Pak už na ně čekalo lanové centrum a lezecká stěna, kde se mnozí naučili překonat strach a poznat hranice svých fyzických možností. Šanci dostali i výtvarně nadaní účastníci, neboť jedním z dalších úkolů bylo vytvořit logo třídy a to namalovat na tričko. Následovalo pěvecké klání ve sborovém zpěvu a vymýšlení třídního hesla. Po večeři za úplné tmy prověřila nebojácnost šesťáků stezka odvahy, kterou úspěšně zvládli.

baldovec_01

Druhý den na děti čekal orientační závod, který absolvovaly ve 3–4členných družstvech. Pracovat s mapou a buzolou se naučili všichni a ukázali, že se neztratí a vždy najdou správnou cestu. Poté se žáci pustili do bystření mozků při šifrovací hře. Záhadným způsobem zapsané úkoly zdárně rozluštili a splnili.

baldovec_02

Závěr pobytu patřil míčovým hrám, nechybělo ani vyhodnocení celé akce a předání cen. Pro učitele byla uznáním pochvalná slova žáků, kteří se o sobě dověděli snad něco nového. Jsou chytří, šikovní, poradí si v různých situacích, umí spolupracovat ve dvojicích i menších skupinkách. Na vytvoření skutečně dobrého třídního kolektivu musí ještě pracovat. Jak se jim to podaří, ukáže čas. Mají na to dlouhé čtyři roky základní školní docházky.

Mgr. Naděžda Rychnovská