Investice ke konci roku

14. listopadu 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 3724×

Do konce letošního roku má před sebou Město Blansko investiční akce v rozsahu 24 mil. Kč. Většina jich je již zahájených. Připravují se již i projekty pro příští rok, byly podány žádosti o dotace z evropských fondů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Spadá mezi ně např. II. etapa rekonstrukce komunikace Na Lukách za 2,6 mil. Kč z rozpočtu Města. Vybudován zde bude kromě komunikace i chodník a provedena přeložka vodovodu. Dokončuje se projekt ‚mobility‘. V jeho průběhu bylo zrealizováno 69 bezbariérových přechodů a šest napojení parkovišť za 720 tis. Kč. Postaveny budou dvě autobusové zastávky, a to na ulici 9. května a na Olešné. Do konce roku Město zakoupí 17 nových zvonových kontejnerů na barevné sklo,“ uvedl místostarosta Ing. Jindřich Král.

Na údržbu majetku ještě padne necelých 8 mil. Kč. Dokončován je chodník na ulici Sadové (2,14 mil. Kč). Byla zahájena oprava chodníku na ulici Komenského od hotelu Hejč až po zastávku za cca 1 mil. Kč. Pro bezpečnost silničního provozu a chodců. budou osvětleny do poloviny listopadu přechody na ul. Svitavské u Billy a u Penny marketu. Do konce roku proběhne také ještě rekonstrukce nákladního výtahu v bytovém domě Bezručova 5.

chodnik_sadova
Oprava chodníku u polikliniky na ul. Sadové. Všude jsou bezbariérové nájezdy. Foto: S. Mrázek

Co se týká komunikací, byla opravena nejen část ulice Havlíčkovy podél Dělnického domu, ale v rozpočtu zbylo i na část ul. B. Němcové. V pořadí je ulice Žižkova, která navazuje na opravený úsek ul. Havlíčkovy a dále samotná ul. Havlíčkova. Pokračuje se od středu města k sídlištím. „V plánu byla i úprava cesty u hřiště TJ ČKD, ale z té zatím sešlo, neboť náklady se dle projektanta vyšplhaly na více jak jeden milion korun. Jak z finančních, tak i z časových důvodů se to nerealizovalo,“ řekla starostka PhDr. Jaroslava Králová.

V současné době probíhá kontrola účelnosti dopravního značení na území města. Za úkol to má městská policie. Do konce roku by měl být zpracován pasport dopravního značení. Ten patří k dokumentaci, která je nezbytná k přehledu a evidenci majetku obce. Navíc může sloužit jako právní podklad při řešení dopravních nehod a může rovněž zmapovat situaci na ostatních komunikacích, které nejsou v majetku obce, ale jsou pro řešení souvztažností nezbytné (např. komunikace patřící do správy SÚS – kraje).

V říjnu byla podána žádost o dotaci na projekt výstavby kompostárny. Město ji plánuje vystavět nad čistírnou odpadních vod. Měla by vyřešit biologicky rozložitelný odpad (trávníky, prořezané větve). Finančně je stavba vyčíslena na asi 53 mil. Kč. Kompostárna ale musí být nejdříve vystavena, uhrazena a dotaci Město obdrží zpětně. „Dotace se pohybuje od 40 do 80 % podle způsobu provozu kompostárny. Když bude regionální, tím bude nižší míra dotace a budou ji moci využívat i další obce z regionu,“ předpokládá místostarosta Král.

Dalším projektem, na nějž byla podána žádost o dotaci, je víceúčelové hřiště v Dolní Lhotě. Město žádá o dotaci cca 8 mil. Kč. I zde je možné obdržet až 80 % z celkové částky. V tomto případě se na poslední chvíli řešilo nesouhlasné stanovisko sdružení malé kopané, protože realizace hřiště počítá s umělým povrchem, který členové sdružení považují za nevhodný. „Jakékoliv oddálení projektu by ale znamenalo, že se již nestihne výzva, v jejímž rámci by se dalo dosáhnout na finanční prostředky. Nakonec byl projekt podán tak, jak byl konzultován s občanskou aktivitou v Dolní Lhotě, aby měl maximální využití pro školu a sbor dobrovolných hasičů. Možnosti úprav budeme projednávat v průběhu realizace,“ slíbila starostka Králová.

Podány byly i další projekty – na rekonstrukci šesti dětských hřišť v Blansku, na II. etapu digitalizace v Nemocnici Blansko, na parkoviště na Severu u hřbitova, na zateplení a modernizaci škol.Získat finanční prostředky ale bude čím dál těžší. „Dle mých informací převážná část peněz pro období do roku 2013 byla již zablokována pro projekty, která byly podány v rámci první výzvy,“ uvedla starostka PhDr. Jaroslava Králová.