Pohledávky za nájemné bude pro Město vymáhat firma

26. listopadu 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4457×

Rada města odsouhlasila uzavření mandátní smlouvy se společností Fipeg, a. s. týkající se vymáhání pohledávek Města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Firma se bude zabývat vymáháním dluhů vzniklých na nájmech a službách spojených s užíváním bytů a nebytových prostor. Smlouvu schválila rada města na svém 39. zasedání. Po podpisu smlouva vstoupí ihned v platnost. Uzavřena bude na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. Firma se s nabídkou služeb ozvala Městu sama. Radní se pak rozhodovali na základě jejích referencí i toho, že se zabývá vymáháním pro velké obchodní řetězce i některá jiná města.

Nájemníci Městu Blansko dluží přes 5 mil. Kč. Takto vysoká částka se nabalovala dlouhou dobu. Někteří dlužníci sice již dostali žalobu na vystěhování, ale přes soudy se vše dlouho táhne. Trvá roky, než se podaří nájemníka vystěhovat. Někteří z nich už v městských bytech ani nebydlí. „Firmě předáme hlavně dlouhodobé a vyšší pohledávky. Krátkodobé dluhy, kde je ještě naděje, že se peníze podaří vymoci nám, budeme zatím řešit sami,“ uvedl vedoucí oddělení komunální údržby Ing. Miroslav Pokorný.

Jednotlivé dlužné částky, které firma Fipeg, a. s. bude vymáhat, se pohybují od několika tisíc až přes 100 tis. Kč. Je připraven seznam cca 106 dlužníků, z toho tří firem, který obdrží. Placená pak bude procentním podílem z částek, které vymůže. Ten se odvíjí od výše a stáří dluhu. Dle slov Ing. Pokorného se pohybuje maximálně do 20 %.

Již dříve Město Blansko spolupracovalo se soukromým vymahačem dluhů nájemného. Úspěšný byl především v prvních dvou letech. Pak reálná vymožitelnost dluhů na nájemném klesla na minimum, a tak byla spolupráce cca před 1,5 rokem ukončena. Jak se osvědčí spolupráce s velkou firmou, ukáže až čas.