Přihlášení staršího vozu prodraží nový poplatek

12. listopadu 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 7886×

Od příštího roku začne platit novela zákona o odpadech, která starší neekologické vozy zatíží několikatisícovým poplatkem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Poplatek (na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků) se bude hradit při první registraci vozu, tzn. že se prodraží hlavně dovážené neekologické vozy. Za ty, které neplní normu Euro 1 (cca vozy z roku 1991 a starší), zaplatí dovozce 10.000 Kč. Za ojetý automobil s normou Euro 1 majitel při první registraci v Česku zaplatí 5.000 Kč a za vůz s emisemi v rámci normy Euro 2 pak bude poplatek 3.000 Kč.

Nic se nebude platit jen u vozů splňujících normu Euro 3, tedy přibližně od roku výroby 2000. Při určení výše poplatku se nebude rozlišovat mezi tím, zda jde o osobní automobil, nákladní automobil, autobus nebo motocykl. Stupeň plnění příslušné emisní úrovně se pro účely stanovení poplatku prokazuje zápisem v osvědčení o registraci vozidla.

Poplatek se bude platit při první registraci ojetého vozidla dovezeného z ciziny v ČR, a pokud je již vozidlo v ČR registrováno, pak při první přeregistraci vozidla po účinnosti zákona.

Poplatek zaplatí žadatel o registraci použitého vybraného vozidla do registru silničních motorových vozidel na příslušném obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Obecní úřad obce s rozšířenou působností provádějící registraci vystaví po zaplacení žadateli doklad osvědčující, že poplatek byl zaplacen. Na dokladu musí být uvedeno identifikační číslo vozidla (VIN) nebo číslo karosérie, případně podvozku.

Poplatky jsou příjmem Státního fondu životního prostředí. Vybrané poplatky převádí příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností vždy k poslednímu dni následujícího kalendářního měsíce ode dne jejich vybrání Státnímu fondu životního prostředí České republiky.