Školení bezpečné jízdy s následným odpočtem bodů

24. listopadu 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4945×

Od 5. září 2008 nabízí společnost AUTODROM MOST, a. s. ve spolupráci se společnost HCT.CZ, a. s. možnost absolvovat školení bezpečné jízdy pro řidiče, kteří mají zaznamenány v registru body. Jedná se o řidiče, kteří nemají v součtu zaznamenáno více jak 10 bodů za porušení právních předpisů a zároveň nemají žádný přestupek ohodnocen 6 a více body.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Po ukončení kurzu je řidiči, který ukončil „školení bezpečné jízdy“ vydáno potvrzení o absolvování tohoto školení a na jeho základě může požádat o odpočet bodů z registru.

Předmětem výuky v rámci školení je:

  • teorie řízení a zásad bezpečné a defenzivní jízdy
  • nejčastější příčiny dopravních nehod a jejich předcházení
  • důsledky protiprávního jednání řidičů motorových vozidel
  • prevence řešení mimořádných událostí v provozu

Předmětem výcviku je:

  • praktická jízda s motorovým vozidlem pod dohledem lektora, zaměřená na předcházení a řešení situací, při kterých je značně ztížena možnost ovládat vozidlo, formou bezpečné a defenzivní jízdy

„V našem správním obvodu obce s rozšířenou působností máme 57 tzv. vybodovaných řidičů, z nichž první dva již toto školení absolvovali,“ sdělil vedoucí odboru vnitřních věcí Ing. Radek Gajdošík. Za školení zaplatí zájemce nemalou částku, přes 8.000 Kč.

Školení bezpečné jízdy zatím probíhá pouze v areálu Centra bezpečné jízdy – Polygon Most. Více informací lze nalézt na stránkách www.odpocetbodu.cz. Záměrem je ale zajištění minimálně jednoho polygonu pro testy bezpečné jízdy v každém kraji. Problém je ve finančních nákladech a ploše potřebné pro jeho realizaci.