Vítání sv. Martina úspěšné

20. listopadu 2008, kultura, přečteno: 4815×

Druhé Vítání sv. Martina přilákalo do ulic na průvod a do zámeckého parku tisíce lidí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Už v deset hodin dopoledne zahájili den trubači Dobrušského žesťového sdružení fanfárami před radnicí, kde se jim dostalo potlesku od cca 200 posluchačů. V zámeckém parku se mezitím připravovali prodejci a vše potřebné k uvítání sv. Martina s jeho průvodem.

svmartin_01

Pohled od kostela sv. Martina směrem ke kruhové křižovatce byl impozantní. Ulice byla prakticky v celé délce v obležení. Všichni čekali na sv. Martina, který se přesně s úderem jedenácté hodiny dopolední vydal společně s rytířem, který dle pověsti zachránil Blansko před nájezdem Tatarů, a mnohočetným doprovodem od kostela do zámeckého parku.

svmartin_02

Průvod prošel ulicí Rožmitálovou do zámeckého parku a zde pak uličkou lemovanou stánky se zbožím až ke stanu s pódiem. Tam sv. Martina přivítala starostka města Blanska Jaroslava Králová, předala mu symbolický klíč od bran města a společně s farářem Jiřím Kaňou si připili mladým svatomartinským vínem.

svmartin_03

Proběhlo také vyhodnocení nejlepších vlastnoručně vyrobených kostýmů. Vybrány byly tři skupiny, jejichž členové věnovali ztvárnění kostýmů opravdu hodně času. Dort a ceny věnované Městem Blansko a Pivovarem Černá Hora si tak odnesla 17členná skupina šlechtičen rodu Rodkovského ze základní školy T. G. M. (viz foto), dámy z Rožmberka a skupina přátel historie Ars Bono z Brna.

svmartin_04

Pak už byla na programu jen zábava. Vystoupila skupina historického šermu Štvanci, lidovými písněmi a tanci pobavil Drahan a další soubory Soukromé ZUŠ, o historickou hudbu se postaraly skupiny Rozeta Duo a Dubia Fortuna.

Po ukončení programu v zámeckém parku pokračoval program „Vítání“ večerním koncertem v hudebním salonu zámku, tanečními zábavami a v neděli bohoslužbou a dalšími kulturními akcemi.

svmartin_05

svmartin_06

svmartin_05

svmartin_05

svmartin_05

Na samotný závěr proběhlo ještě vyhodnocení soutěže „O plášť sv. Martina“. Ta měla hned dva vítěze, kteří podávali nápoj, jenž zahřeje stejně jako svatomartinský plášť. Stali se jimi Lubomír Rek s nápojem Martinův šleh a Radek Mrva, který hostil návštěvníky domácí medovinou.

Organizátoři si posunuli pomyslnou laťku kvality zase o kousek výš a už teď přemýšlí čím ozvláštnit další ročník. Tak zase za rok na shledanou při Vítání sv. Martina v roce 2009.