Kontejnery na nefunkční malé elektrospotřebiče instalovány

18. prosince 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 7108×

Město Blansko se ve spolupráci se společností ASEKOL rozhodlo usnadnit občanům třídění vysloužilých malých elektrospotřebičů. Každý občan, který se potřebuje zbavit nefunkčního mobilu, kalkulačky, telefonu, kamery, fotoaparátu, DVD přehrávače, drobného počítačového vybavení, discmana nebo MP3 přehrávače, el. hraček, fénu, kulmy, žehličky apod., má nyní možnost využít speciální kontejnery.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zbavte se nepotřebných elektrozařízení ekologicky. Kontejnery najdete je na ulicích Jasanová, Rožmitálova, Salmova, Kamnářská a na nám. Míru. Rozměr otvoru pro vhození je 30×50 cm. Firma ASEKOL bude zajišťovat jejich pravidelný vývoz a ekologickou likvidaci nashromážděného odpadu.

Tato i větší elektrozařízení (například televizory, monitory, chladničky, pračky, PC, sekačky, kuchyňské roboty, vysavače atd.) mohou občané i nadále odevzdávat na sběrných střediscích odpadů na ul. Na Brankách a u Horní Lhoty či při koupi nového spotřebiče v prodejně tzv. kus za kus nebo vyčkat na mobilní svoz.

asekol_kontejner
Kontejnery budou na vybraných místech umístěny do konce tohoto roku. Foto: archiv Asekol

Hlavním cílem vedle usnadnění třídění vysloužilých elektrospotřebičů je také zvýšení recyklace menších elektrospotřebičů. Ty totiž lidé většinou vyhodí do popelnice či kontejneru na komunální odpad. Když se však elektrospotřebič obsahující zdraví škodlivé materiály vyhodí spolu s běžným komunálním odpadem do kontejneru, s největší pravděpodobností nedojde k jeho recyklaci, ale skončí na řízené skládce. Ta ale problém neřeší, protože odpadní materiál se v ní pouze hromadí. Naopak recyklace zajistí, že drtivá většina vysloužilého spotřebiče bude opětovně využita. Šetří se tak přírodní zdroje a životní prostředí.

Podrobnosti o třídění elektroodpadu najdete na www.elektrosrot.cz.