Redukce návrhových ploch bydlení

8. prosince 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4099×

Stavební úřad MěÚ Blansko, který plní prostřednictvím oddělení územního plánování a regionálního rozvoje funkci pořizovatele územně plánovací dokumentace pro správní obvod obce s rozšířenou působností, dlouhodobě upozorňuje na připravované změny ve vymezení zastavitelných ploch v Územním plánu sídelního útvaru Blansko a reguluje pořizování ploch nových.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Důvodem je značný převis těchto ploch nad skutečnou poptávkou a riziko, že celý návrhový potenciál v rozsahu téměř 120 ha nebude možné přenést do nového územního plánu. Za více než 10 let platnosti stávající územně plánovací dokumentace totiž bylo na území města Blanska zastavěno méně než 15 ha vymezených návrhových ploch. Celá řada dlouhodobě nevyužitých návrhových ploch je navíc špatně dostupná, s vysokými podmiňujícími investicemi nebo vzájemně či navenek nekomunikujícími vlastníky.

Rada města Blansko proto přijala na své poslední listopadové schůzi usnesení k materiálu s výchozím přehledem dlouhodobě pasivních ploch, o úhrnné výměře cca 60 ha, určeným k podrobnějšímu prověření v rámci pořízení změn platné územně plánovací dokumentace. Toto prověření by mělo v konečném důsledku přispět k podpoře bydlení na území města Blanska, neboť pozornost zájemců o výstavbu se zaměří na reálně využitelné a obchodovatelné plochy. Připravované změny by měly v odůvodněných případech zrušit zastavitelnost nadbytečných ploch, nebo částí těchto ploch, a potvrdit funkční využití dle platných údajů katastru nemovitostí.

Aktuální výčet ploch určených k prověření není kompletní ani konečný, má pouze zaměřit pozornost na hlavní problémy a vyslat signál k vlastníkům a developerům, že je nutno prokázat životaschopnost připravovaných záměrů. Stanovená lhůta je více než dostatečná. Fáze projednání návrhu Zadání změn by měla být uzavřena v průběhu roku 2009, vlastní zpracování a projednání návrhu redukce by mělo proběhnout až v průběhu let 2010 a 2011.

Je samozřejmé, že všechny tyto činnosti budou realizovány v souběhu s přípravou nového územního plánu a oba procesy se budou vzájemně ovlivňovat. Pořizovatel územně plánovací dokumentace bude i nadále přinášet informace o stavu souvisejících podkladů prostřednictvím regionálních periodik.