Stavební úřad vytváří nové územně analytické podklady

1. prosince 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 3689×

Stavební zákon ukládá vytvořit územně analytické podklady do konce roku 2008. Jako jeden z nástrojů územního plánování budou tvořit základ pro další rozvoj území. V současné době pracují zaměstnanci stavebního úřadu na první části – podkladech pro udržitelný rozvoj území. Druhá část bude obsahovat rozbor údajů zjištěných v první části, zjednodušeně jejich SWOT analýzu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Podle stavebního zákona musí stavební úřad zajišťovat aktualizaci analytických podkladů a každé dva roky pořídit jejich kompletní aktualizaci. „Podklady přinesou mj. finanční úsporu obcím při pořizování územních plánů, protože náš odbor bude již mít k dispozici veškerá data,“ tvrdí Ing. arch. Zita Řehůřková. Všechny podklady musí být zveřejňovány způsobem umožňujícím dálkový přístup, a tak je téměř jisté, že se časem objeví např. vedle již veřejně přístupných územních plánů. Podklady tedy budou k dispozici v tištěné i elektronické podobě. Všechna data budou také předána Jihomoravskému kraji, který do konce roku 2009 zpracuje na jejich základě své územně analytické podklady.

Jedná se o velice komplexní materiál, který poprvé zmapuje území jako celek. V podkladech pro hodnoty území jsou v několika vrstvách obsaženy památky, archeologická naleziště, významné stavby, plochy pro průmysl nebo občanskou vybavenost. Limity využití území se zase týkají všech druhů dopravy, obrany státu, odpadového hospodářství, povodní, energetiky, spojů, přírody a životního prostředí, zemědělské půdy, dobývacích prostorů apod.

V oddílu záměrů na provedení změn jsou data získaná z kraje, z územně plánovací dokumentace i náměty. Mezi plány je zde např. změna stávající silnice II/374 na silnici I/43, hypostezky plánované Jihomoravským krajem, plochy pro bydlení, občanskou vybavenost, podnikatelskou činnost, ale i lanovka na Hořice, tramvaj ke Skalnímu mlýnu nebo přemostění řeky Svitavy na Staré Blansko. „Jedná se ale o plány realizovatelné v horizontu až desítek let, které dále závisí na technických možnostech, vyprojektování a nakonec i finančních možnostech,“ upozorňuje Ing. Jindřich Král.

Na zpracování územně analytických podkladů bylo možné získat dotaci z fondů Evropské unie a státního rozpočtu. Městu Blansko se podařilo získalo její maximální výši 1,1 mil. Kč.