Studenti z Blanska vařili pro Evropu

9. prosince 2008, ostatní, přečteno: 4050×

Ve dnech 10.–17. 11. se skupina žáků SOŠ a SOU Blansko oboru kuchař a číšník ve složení Lucie Šíblová, Tereza Plchová, Martina Zezulová, Hana Vašíčková a David Šmatera pod vedením mistra odborného výcviku pana Jaroslava Libiše zúčastnila výměnné praxe ve škole MOTTI v Reggio Emilia v Itálii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Škola MOTTI vyučuje gastronomické obory, a tak si naši žáci prakticky vyzkoušeli přípravu několika druhů těsta v odborné výcviku spolu s italskými studenty. Účastnili se i výuky cizích jazyků. Obdivovali jsme pěkné uniformy italských studentů a ještě více jejich zájem o studium. Že by to bylo způsobeno tím, že se jim více věnují? V každé třídě je mimo učitele přítomen asistent, který pomáhá méně nadaným žákům a řeší jejich výchovné a vzdělávací problémy.

Součástí praxe byla i účast na gastronomickém veletrhu v družebním městě Scandiano ve dnech 14.–16. 11. Zde jsme mohli ochutnat speciality z mnoha zemí Evropy. Město Blansko nabízelo především pivo z Černé Hory a různé druhy sýrů. Posláním našich žáků bylo zhotovení hlavního menu slavnostní večeře pro 200 hostů veletrhu. Jeho příprava byla velmi náročná, neboť v kuchyni veletržního stánku společně s námi připravovali předkrmy a první menu švédští a italští studenti, navíc chybělo některé vybavení kuchyně, a tak jsme byli nuceni trochu improvizovat.

SOŠ a SOU BLansko – regustibus
Studenti SOŠ a SOU Blansko úspěšně reprezentovali na veletrhu v italském partnerském městě Scandianu. Foto: archiv autorky

Přes složité podmínky jsme všechno zvládli a prázdné talíře hostů byly důkazem toho, že Ondráš hostům chutnal. Po slavnostní večeři nastoupily všechny školy, které připravovaly menu, se státními vlajkami a dostalo se jim poděkováni za zdařilou přípravu. Tím lépe vrcholil náš pobyt, během něhož jsme poznali, že Italové jsou přátelští, vstřícnější, srdeční, byť jiné mentality. Výměnný pobyt nám přinesl řadu cenných zkušeností, zdokonalení jazykových dovedností a hlavně nové přátele.

Mgr. Svatava Skryjová