Veletržní setkání partnerských měst

16. prosince 2008, ostatní, přečteno: 3744×

Město Blansko se v termínu 15.–16. 11. 2008 zúčastnilo 17. ročníku mezinárodního gastronomického veletrhu REgustibus, který se konal v našem nejstarším partnerském městě Scandianu v Itálii.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I když je veletrh koncipován zejména jako přehlídka gastronomických specialit oblasti Reggio Emilia, již druhým rokem jsou sem zvána i partnerská města Scandiana, aby zde také ona prezentovala svoje gastronomické speciality a turistické atraktivity.

Veletrh v průběhu dvou dnů navštívilo přes 5.000 zájemců (oproti minulému roku se návštěvnost zvýšila o 18 %) a Blansko se ani letos v záplavě vystavovatelů neztratilo. Nabízeli jsme sortiment výrobků z Pivovaru Černá Hora, regionální produkty z Moravského krasu, zejména medové výrobky a sýry, likéry i limonády.

Hlavním bodem veletržního programu byla tzv. Evropská večeře pro zástupce partnerských měst a pro zájemce z řad veřejnosti, kterou připravovali studenti hotelových škol z Itálie, Švédska a České republiky. Žáci oboru kuchař – číšník ze SOŠ a SOU Blansko byli po loňské úspěšné účasti pověřeni přípravou hlavního chodu večeře – pro své hosty připravili tradiční český řízek Ondráš.

Kromě účasti na veletrhu byla v programu všech delegací také schůzka italského družebního výboru, kde všichni společně konzultovali plán družebních výměn pro rok 2009. Již nyní můžeme říci, že největší akce, které Scandiano pro svá partnerská města přichystalo, jsou Olympiáda trikolory pro mládež, slavnostní odhalení restaurátorských prací v pevnosti Rocca dei Boiardo a spoluúčast na oslavách 20. výročí partnerství mezi Scandianem a španělskou Almansou.

regustibus_450
Delegace budoucích partnerských měst Blanska a francouzského Boulocu při slavnostním přípitku stvrzujícím dohodu o spolupráci obou měst. Foto: autorka

Město Blansko mělo na italském veletrhu i jednu milou povinnost. Vzhledem k tomu, že pozvánku na italský veletrh obdrželo a přijalo i naše budoucí francouzské partnerské město Bouloc, představitelé obou měst zde dohodli termín a podmínky podepsání partnerské smlouvy a vyjádřili svoje představy o možnostech a směrech partnerské spolupráce. Smlouva bude podepsána v březnu příštího roku v Blansku.

Těší nás také fakt, že vzájemná dohoda mezi Blanskem a naším nejnovějším partnerem byla uskutečněna právě na půdě našeho nejstaršího partnerského města, s nímž dobré vztahy fungují již více než čtyřicet let. A na základě této schůzky také věříme, že partnerství s Boulocem bude stejně úspěšné.

Martina Hejčová, vedoucí informační kanceláře