Nad Blanskem se rozzáří Zlaté slunce 2009

30. ledna 2009, kultura, přečteno: 4111×

V roce 2009 čeká Základní školu Blansko, Erbenova 13 a její filmový kroužek velká událost. Stane se jedním z organizátorů soutěže, kterou pořádají z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA Praha, Města Blansko a Kulturního střediska města Blanska ve spolupráci s Českým výborem UNICA – Celostátním svazem neprofesionálního filmu a Jihomoravským krajem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby – ZLATÉ SLUNCE (CSNFT-ZS) je vyvrcholením dění v oboru školního filmu v daném roce. Až dosud probíhaly soutěže v jednotlivých krajích, kde byly školní filmy přičleněny k filmům dospělých autorů a odtud postupovaly do celostátního kola. Tentokrát nebudou školní filmy soutěžit v krajských kolech, ale rovnou v zemských. A jedno z nich se bude konat 27. března 2009 v Blansku.

logo Zlaté slunce

Filmový kroužek ZŠ Blansko, Erbenova 13 si za několik posledních let získal opravdu skvělou pozici ve světě českého neprofesionálního filmu. Autoři z Blanska získali řadu ocenění nejenom na celostátní soutěži v Ústí nad Orlicí, ale také na soutěžích Juniorfilm ve Dvoře Králové nad Labem, v Ostravě na Ostravském koníčku a v Praze na Dětské filmové zahradě a dalších. Zvítězili také v dětské sekci Brněnské 16 a úspěšně se zúčastnili Rychnovské osmičky. Nabídka k uspořádání zemského kola v Blansku je oceněním práce všech, kdo se na činnosti kroužku v minulosti podíleli.

Videotechnika je dnes dostupnější a tak se stále více dětí a mladých lidí pokouší natáčet vlastní filmy. Mladí autoři mají vtip a nadhled, který jim může mnoho dospělých tvůrců pouze závidět. A do vážných témat, která je trápí se nebojí jít také rovnou po hlavě. A s takovými filmy se budou moci setkat diváci v Blansku

Již na čtvrtek 26. března 2009 jsou plánovány některé doprovodné akce, jako např. promítání filmů pro děti z mateřských škol nebo bilanční přehlídka tvorby blanenského filmového kroužku.

Vlastní soutěž se bude konat v pátek 27. března 2009. Soutěžit mohou snímky v kategoriích dokumenty, reportáže a publicistika, hrané snímky, animované snímky, experimentální snímky a videoklipy ve dvou věkových kategoriích: A – tvorba žáků do 15 let a B – tvorba studentů do 19 let. Odborná porota vybere filmy, které postoupí do celostátního kola. Očekává se osobní účast dětských autorů z celé Moravy a také z krajů Vysočina a Pardubický.

Uzávěrka soutěže je 27. února 2009. Podrobné informace včetně soutěžních propozic najdou zájemci na www.filmdat.cz a v časopise Videohobby.

Srdečně zveme všechny blanenské žáky a studenty k návštěvě soutěžních i mimosoutěžních projekcí a těšíme se na filmy z našeho regionu, které budou dobře konkurovat snímkům z ostatních krajů.

Mgr. Jaroslav Cinkl
vedoucí filmového kroužku ZŠ Blansko, Erbenova 13
ředitel soutěže Zlaté slunce Blansko 2009