Punkwa – společná tvorba pro Blansko

14. ledna 2009, kultura, přečteno: 3926×

Od pondělí 5. 1. do soboty 10. 1. pobývala v galerii skupina umělců Punkwa a tvořila společné obrazy. Během tohoto týdne měli zájemci možnost galerii navštívit a se členy skupiny pobýt. Připravovali výstavu „každý s každým“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Má to být série společných pláten, kdy vždy dva lidé dělají na jednom obraze. Jeden jej začal, druhý skončil a pak by zase začal druhý a první dokončil. To je na výstavě v Galerii města Blanska částečně realizované. Jinak si tvoří svoje projekty a členové Punkwy jim do toho mohou podle domluvy volně vstupovat a zasahovat.

Mně se v galerii podařilo zastihnout jen jednoho z „netopýrů“ – Jana Karpíška. Právě dokončoval obraz, který začínal Vladimír Hruška. „Není to dělané úplně půl na půl. Spíše se u toho střídáme. On už maloval dvakrát jako já, ale ještě to není hotový, ještě se to změní mnohokrát. Původně to měl být diptych k vedlejšímu obrazu – druhá polovina květu. Já jsem mu to zrušil, nelíbila se mně tam ta zelená. On to zase pochopil, že je to vodní hladina a posel ji černými květy. Tak to pokračuje, až oba uznáme, že je tam něco zajímavého. Teď už se to ustálilo, už se energie vyrovnaly,“ popsal vznik díla Jan Karpíšek.

Jan Karpíšek
Jan Karpíšek dotváří jeden z obrazů započatý Vladimírem Hruškou. Foto: S. Mrázek

Skupina také spolupracuje s Václavem Cílkem na přípravě kurátorského projektu, který bude využívat místních pigmentů, ale to je, jak říká Jan Karpíšek, běh na dlouhou trať. Pro případ však má u sebe pigmenty z rudického lomu.

Vernisáž výstavy sedmičlenné Punkwy proběhla formou nepřerušené malířské performance za doprovodu živé hudby. Zapojili se i výtvarníci se svými hudebními nástroji. Výstava potrvá do 11. února a navštívit ji můžete v út–pá 10.00–12.00, 12.30–17.00 h a v so–ne 14.00–17.00 h.

Více informací o skupině na www.punkwa.com.