Činnost městské policie v lednu 2009

17. února 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3413×

Několik případů z činnosti městské policie.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zadržení pachatelů vloupání do chaty

V úterý 27. ledna 2009 v podvečerních hodinách prováděla hlídka MP Blansko kontrolu v chatové oblasti „Žlíbek“ v Blansku. Strážníci si všimli, že u jedné z rekreačních chat je rozbité okno a pohybují se v ní osoby. Následnou kontrolou bylo zjištěno, že do chaty se vloupali dva muži – bezdomovci ve věku 54 a 51 let. Strážníci oba pachatele zadrželi a předali Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody.

Skončili na záchytce

Dne 24. ledna 2009 v podvečerních hodinách byla hlídka MP Blansko přivolána do supermarketu Kaufland v Blansku, kde tropil výtržnosti 38letý bezdomovec z Blanska, který se v objektu válel po zemi, křičel vulgárně na zákazníky i personál. Strážníci na místě provedli služební zákrok, muže vyvedli z obchodního domu a následnou dechovou zkouškou u výtržníka zjistili 3,19 promile alkoholu v dechu. Za přestupek proti veřejnému pořádku strážníci uložili muži blokovou pokutu a poté ho po předchozím vyšetření zdravotního stavu převezli do Protialkoholní záchytné stanice v Brně k odeznění akutní intoxikace.

Dne 6. února ve večerních hodinách oznámil anonym na služebnu MP Blansko, že na ulici Rožmitálově v Blansku vandalové ničí okrasnou zeleň. Hlídka strážníků okamžitě vyrazila na místo, kde zadržela dva muže z Blanska, kteří ohnuli jeden z vysázených stromků. Jejich jednání bylo kvalifikováno jako přestupek proti majetku a dále ho bude řešit přestupková komise města. Jeden z mužů byl viditelně v takovém stavu, že nekontroloval v důsledku silné podnapilosti (dechová zkouška 2,70 promile alkoholu) svoje jednání, a proto byl po provedení nezbytných úkonů převezen rovněž do záchytné stanice k vystřízlivění.

Rekordmanem, co do hladiny alkoholu, byl 38letý muž polské národnosti, který se v pravé poledne dne 14. února válel po zemi na náměstí Republiky v Blansku. Strážníci u něho dechovou zkouškou naměřili 5,43 promile alkoholu. Muž byl vyšetřen na lékařské pohotovosti a poté převezen a umístěn do protialkoholní stanice. Přestupek, jímž vzbudil veřejné pohoršení, byl vyřízen v blokovém řízení uložením pokuty.

Mgr. Stanislav Sotolář, zástupce ředitele MP