Galerie města Blanska v roce 2009

6. února 2009, kultura, přečteno: 4017×

Výstavní program Galerie města Blanska v roce 2009. Nezahrnuje doprovodné akce k výstavám ani ostatní akce v galerii. O doprovodném programu a všech událostech budeme průběžně informovat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

10. 1. – 11. 2.
skupina Punkwa

Skupina sedmi mladých malířů z okruhu ak. mal. Martina Mainera založená roku 2005. Členy jsou: Michal Čechura, Lukáš Hladík, Vladimír Hruška, Lukáš Karbus, Jan Karpíšek, Pavel Pangrác a Samuel Paučo.

21. 2. – 25. 3.
Jakub Špaňhel

Špaňhel v Galerii města Blanska vystaví průřez svými malířskými cykly (Benzinky, Banky, Portréty, Dívčí akty, Lustry...), který rozšíří o nová díla z roku 2008-9.

4. 4. – 6. 5.
Sdružení Q

Galerie naváže na tzv. Salony Sdružení Q, které zde v minulosti několikrát proběhly. Sdružení Q je seskupení výtvarných a literárních umělců, hudebníků, herců, režisérů atd. o 112 členech. Bylo založeno v druhé polovině šedesátých let Oldřichem Mikuláškem, Ludvíkem Kunderou a Janem Skácelem. Sídlem sdružení je Brno, členy jsou však také umělci z jiných měst i ze Slovenska.

Výstava v blanenské galerii bude výběrem z prací těch umělců, kteří zpracovávají velký formát s tématem figury, ať už konkrétní či abstraktní formou.

16. 5. – 10. 6.
Tomáš a David Medkovi

„David a Tomáš Medkovi jsou dvojčata – možná určité společné vlastnosti způsobily, že se oba věnují geometrickému sochařství. Tomáš se propracoval k lapidární formě krychle již během vysokoškolského studia – originálnost jeho prvního velkého konceptu spočívala v tom, že objem krychle zvoleného formátu utvářel z různých typů struktur, mohli bychom říci, že jimi citoval různé jazyky moderního umění. V tomto přehodnocení můžeme vidět pregnantnost konceptuálního myšlení i generační postmoderní lekci. Ještě zřejměji – jako hravé parafráze lapidárních forem již klasického minimal artu – jsme ji vnímali, jakmile vyplňoval objemy velkých krychlí zhmotnělými významy..." (Jiří Valoch)

Výstava bratří Medkových propojí sochařské dílo Tomáše a malířské, grafické i sochařské práce Davida. Společným znakem jejich prací je struktura, ornament, minimalismus.

13. 6. – 19. 7.
František Matoušek

Matoušek se v Galerii města Blanska představí obrazy vytvořenými svojí typickou technikou párané džínoviny. Vybere i starší práce, z nichž některé nebyly již delší dobu vystaveny. Půjde o výběr ze tří či čtyř malířských cyklů. Výstava bude mít tři tematické roviny: městské scenérie, příroda, domácí prostředí.

5. 9. – 18. 10.
Satyrykon

Výstavní prostory Galerie města Blanska budou vyhrazeny pro výstavu kresleného humoru pořádanou ve spolupráci s polským městem Legnice – partnerem města Blanska.

Legnický Satyrykon je kulturní událostí reflektovanou i v zahraničí. Zpočátku měl charakter lokální výstavy kresleného humoru organizované Andrzejem Tomiałojćem a Robertem Szecówkou (v roce 1977). V následujících letech se zformoval do celonárodní soutěžní výstavy. Od osmdesátých let získal status mezinárodního soutěžního festivalu a je otevřen kreslířům, grafikům, sochařům, grafickým designérům i fotografům z celého světa.

24. 10. – 25. 11.
Lukáš Rittstein + Barbora Šlapetová

Výstava manželské dvojice sochaře a fotografky / malířky naváže na řadu jejich předchozích společných výstav.

5. 12. – 3. 2. 2010
Tuhnoucí forma (s měkkými okraji)
- sbírka Marek: kurátor Jan Zálešák

Výstava v Galerii města Blanska bude druhou galerijní prezentací Sbírky Marek (majitelé sbírky jsou sourozenci Ivo a Zdeněk Markovi). První výstava, spojená s vydáním obsáhlého katalogu sbírky, se uskutečnila na podzim 2007 v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna) a její kurátor Jiří Ptáček v ní vybraná díla rozdělil do tří tematických okruhů, jimiž sbírku zasadil do obecnějších vzorců na mapě současného umění.

Předpokládáme, že speciálně pro příležitost této výstavy oslovíme vybraného českého umělce, který by kurátorský pohled doplnil o další rovinu a jehož reflexe sbírky by se stala její organickou součástí. (Jan Zálešák)