Informační kancelář Blanka slaví 10 let

12. února 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 4024×

V letošním roce je tomu již 10 let, co Informační kancelář Blanka poprvé otevřela své dveře veřejnosti. 19. února 1999 byl v prostorách nově postavené budovy tehdejší IPB Banky zahájen provoz nejen městské knihovny, ale také informační kanceláře.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanka byla začleněna do organizační struktury MěÚ pod odbor práce s veřejností, poté fungovala pod Kulturním střediskem města Blanska a v roce 2003 se stala součástí MěÚ Blansko, tentokrát oddělení cestovního ruchu v rámci odboru kanceláře tajemníka.

Informační kancelář Blanka
Informační kancelář Blanka sídlí v budově ČSOB na ulici Rožmitálově. Foto: S. Mrázek

Blanka ušla v průběhu deseti let opravdu velký kus cesty. Začátky byly těžké – vyhledávání informací se v té době podobalo spíše detektivní práci. K dispozici jsme měly katalog firem, Zlaté stránky a internet, jehož kouzlo a výhody v té době ještě velká část blanenských firem neobjevila. Lidé se ale brzy naučili chodit k nám pro informace o jízdních řádech a telefonních číslech, pro vstupenky na kulturní akce KSMB a pro suvenýry z města a Moravského krasu.

A jaká je situace dnes? Uvedu pár zajímavých statistických dat:

Logo Blanka 10 let

V prostorách naší kanceláře se v průběhu 10 let vystřídaly 4 stálé pracovnice, 9 brigádnic a 16 praktikantů, kteří si Blanku vybrali jako místo své školní praxe.
Od roku 2004 provádíme statistiku návštěvnosti a z jejích výsledků je patrný potěšující fakt, že naše služby využívá neustále více zákazníků. V roce 2008 to bylo např. 24.140 osob, z toho 1.414 zahraničních turistů, což je bezmála o 3.000 lidí více, než roce 2007. Rozhodně k tomu přispělo i rozšíření otvírací doby v letní sezoně na sedm dní v týdnu, které jsme letos realizovali díky grantu z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Sortiment naší kanceláře čítá okolo 300 položek zboží, z čehož je např. 82 druhů pohlednic a 30 druhů map. Díky předprodejním systémům Ticketpro a Ticketstream prodáváme vstupenky na kulturní a sportovní akce po celé republice. Provozujeme cyklopůjčovnu, internet pro veřejnost, nabízíme kopírovací služby a skenování. Máme na starosti propagaci města, zajišťujeme prezentaci na veletrzích, tvorbu propagačních materiálů a také zahraniční styky města.

Naše informační kancelář je členem A.T.I.C. – Asociace turistických informačních center a je certifikovaná jako informační centrum kategorie B. Je také nositelem oficiálního značení informačních center dle Czechtourismu.

Snažíme se zodpovědět každý Váš dotaz, i když se netýká cestovního ruchu – tato myšlenka je jakýmsi neoficiálním mottem naší práce. Důkazem může být např. druhý díl seznamu kuriózních dotazů, které jsme zaznamenaly v naší kanceláři.

Rádi bychom poděkovali vám, našim zákazníkům. Právě vaše dotazy pomáhaly směrovat Blanku dál a rozšiřovat sortiment zboží i služeb dle vašich požadavků. Blanka se tak stala nedílnou součástí městské obchodní sítě nejen pro turisty přijíždějící do Blanska, ale také pro samotné občany města.

V den našeho 10. výročí, tedy ve čtvrtek 19. 2. 2009 dostane každý z našich zákazníků malý dárek a uživatelé internetu budou mít první čtvrthodinu „surfování“ zdarma.

Doufáme, že nám i v příštích letech zachováte přízeň a budete i nadále využívat našich služeb a motivovat nás k další činnosti.

Martina Hejčová, vedoucí informační kanceláře

Top TEN kuriózních dotazů II (2007–2008)

  1. Mám v Blansku rezervované ubytování v nějakém penzionu a zapomněl jsem kde. Můžete mi poradit?
  2. Chtěl bych poradit s rozvodem, ale aby to moc nestálo.
  3. Co si mám počít s dětmi o prázdninách?
  4. „Máte publikaci od pana Leoše Vaška Zhrzený vodník?“ „Nemyslíte jeho publikaci Prokletý rytíř?“
  5. Můžete mi poslat webovou adresu na toho vašeho poustevníka?
  6. Nevíte, jestli na Slovensku padl jackpot těch 300 milionů?
  7. Kdo vypadl v neděli v X-Factoru?
  8. Můžete mi přečíst variabilní symbol, který mi teď přišel smskou? Nemám brýle, nemůžu to přečíst.
  9. Chtěla bych vytisknout detailní program Olympijských her.
  10. Můžu u vás počkat na autobus?