Plnění prohlášení rady v polovině funkčního období

12. března 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3164×

Volební období 2006–2010 je již ve druhé polovině, proto je na místě provést inventuru Programového prohlášení Rady města Blanska pro toto volební období.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Programové prohlášení Rady města Blanska.

V prvním roce volebního období jsme se zaměřili především na kvalitní zpracování projektů, u kterých lze předpokládat možnost získání dotace z fondů EU v plánovacím období 2007–2013. Proto i výběr investičních akcí byl do značné míry ovlivněn touto skutečností.

V současné době probíhají práce na novém územním plánu, který město musí nechat vyhotovit v souvislosti s novým stavebním zákonem. Z dotačního programu EU byly získány finanční prostředky na zpracování územně analytických podkladů pro zahájení prací na územním plánu, který by mohl být dokončen v roce 2011. Výhledově je řešen i střed města s výškovou budovou. Investorem je soukromá společnost.

Rada města sledovala rozšiřování a zkvalitňování bydlení ve městě. V roce 2007 byl dohotoven a obydlen bytový komplex na Zborovcích a v letošním roce se rozběhnou práce na výstavbě bytového domu na Písečné. Investorem jsou soukromé stavební společnosti. Výstavba rodinných domů na katastru centrálního Blanska je velký problém. Zatím se nám podařilo připravit pozemky pro výstavbu několika rodinných domů Pod Sanatorkou. Město se snaží podpořit i možnost výstavby nových obytných domů v oblasti Zborovce, avšak zcelování pozemků patřících desítkám vlastníků jde velmi pomalu. Město podporuje výstavbu rodinných domů i v jednotlivých městských částech.

V první polovině volebního období pokročily i práce na revitalizaci sídliště Písečná, kde zatím bylo proinvestováno více než 14 mil. Kč. Modernizace a revitalizace stávajícího bytového fondu ve vlastnictví fyzických osob a bytových družstev je podporována prostřednictvím výhodných půjček z Fondu rozvoje bydlení a Státního fondu rozvoje bydlení.

V oblasti zdravotnictví je zájem rady zaměřen především na městskou nemocnici. Rada města se pravidelně zabývá záležitostmi i této příspěvkové organizace, sleduje zvyšování standardu zdravotní péče jak po stránce odborné, tak i co se prostředí týká. Proběhla rekonstrukce JIP ve výši cca 8 mil. Kč, rekonstrukce výtahů ve výši 4,5 mil. Kč. Ke zvýšení komfortu pacientů přispěla obměna téměř všech standardních lůžek, výměna oken, rozmístění TV přijímačů v prostorách nemocnice. Podařilo se obnovit preventivní vyšetření na mamografu pro ženy. V roce 2008 byl Nemocnici Blansko schválen projekt Digitalizace Nemocnice Blansko v celkové hodnotě 45 mil. Kč (dotační částka činí 31,6 mil. Kč). V rámci tohoto projektu byl zaveden systém digitální skiagrafie, inovováno pracoviště CT přístroje, dovybaveno pracoviště RTG, byl zakoupen i panoramatický digitální zubní RTG přístroj.

V oblasti sociální i přes velmi širokou nabídku sociálních služeb, kterou mapuje nově vydaná brožura Průvodce sociálních služeb, se ve městě daří usnadňovat život hendikepovaným občanům dalšími aktivitami. Byla zrealizována rekonstrukce přechodů a odstranění některých bariér v celkovém objemu cca 4,3 mil. Kč. Na budově Městského klubu důchodců byla provedena výměna oken nákladem 900 tis. Kč.

V rámci prevence kriminality byly v roce 2007 i 2008 organizovány resocializační víkendové pobyty a letní tábor pro děti vyžadující zvýšenou pozornost.

V oblasti školství se i v uplynulých dvou letech pokračovalo s modernizací školských zařízení a snižováním jejich energetické náročnosti (výměna oken). Byla realizována rekonstrukce sociálních zařízení, nový nábytek do tříd, doplnění hřišť novými hracími prvky. U MŠ na Údolní ulici byla zrekonstruována v roce 2008 školní zahrada v celkové částce 5,3 mil. Kč, na kterou získalo Město dotaci z ROP EU.

Kulturní činnost v Blansku je ze strany Města podporována pomocí grantů samostatným institucím, ale také prostřednictvím KSMB a oddělení cestovního ruchu. Vedle již tradičních akcí se nově uskutečnily již dva ročníky Blanenského vítání Sv. Martina.

Město pokračovalo v modernizaci Dělnického domu nákladem mnoha milionů. Budova dostala novou fasádu, okna. Zrekonstruovány byly interiéry, umožněn bezbariérový přístup do objektu a vybudován výtah.

Sportovní aktivity jsou mimořádně pestré a nabídka pro sportovní vyžití opravdu hodně rozsáhlá. Město pokračuje v podpoře sportovních činností formou příspěvků i vlastními investicemi. Jsou budovány cyklistické stezky, zatím za cca 2 mil. Kč. Na Klepačově bylo zrekonstruováno víceúčelové hřiště nákladem 5 mil. Kč. Byla provedena rekonstrukce vzduchotechniky a osvětlení v městských lázních, výměna osvětlení zimního stadionu.

Město výrazně napomohlo s přípravou projektu Povodí Moravy na vytvoření protipovodňových opatření, takže s jejich zahájením počítáme v roce 2009. V roce 2008 byl zpracován projekt na vybudování zařízení pro vybudování biologicky rozložitelného odpadu (kompostárna) a podána žádost o dotaci na jeho výstavbu na MŽP.

Průběžně probíhaly opravy i rekonstrukce komunikací a chodníků (např. ulice Na Brankách, ulice Havlíčkova, Rodkovského, Erbenova, B. Němcové, komunikace v Horní Lhotě a Lažánkách, chodník na ul. Poříčí, Sadová, Komenského, v Dolní Lhotě a Olešné). Nejrozsáhlejšími akcemi byla rekonstrukce krajské komunikace v Těchově se spoluúčastí města, nová okružní křižovatka v centru města v ceně cca 7 mil.Kč. Dokončena byla rekonstrukce komunikací za radnicí. Budována byla nová parkovací místa, např. na Salmově, Sušilově a Okružní ulici. Také některé přístupové cesty do zahrádkářských lokality byly z rozpočtu města řešeny (Bačina).

I v uplynulých dvou letech pokračovaly úpravy blanenského hřbitova a obřadní síně v celkové částce 660 tis. Kč.

Bezpečnost ve městě byla posílena novými kamerami v rámci kamerového systému, na jejichž pořízení byla získána i dotace ze státních prostředků. Posílena byla i spolupráce s PČR. Z důvodu posílení bezpečnosti silničního provozu bylo provedeno osvětlení přechodů na ulici Svitavská.

Rada města při přípravě každoročního rozpočtu sleduje u každé navržené akce způsob jejího financování a upřednostněny jsou ty, na něž je šance získat dotace z programů fondů EU, ale současně také sleduje plnění svého programového prohlášení pro toto volební období. Objektivně nahlíženo, naplňování programového prohlášení RM se průběžně daří.