Město Blansko se od 1. dubna stává plátcem DPH

24. března 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3549×

Novelizace zákona o dani z přidané hodnoty přinesla zásadní změnu pro města, která se tak od 1. dubna stávají plátci DPH. Pro občany to znamená, že některé služby poskytované městem podraží.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Změna se dotkne vybraných ekonomických činností – např. prodeje stavebních pozemků, pronájmů nebytových prostor, kopírování nebo prodeje zboží v Informační kanceláři Blanka. Naopak se nic nezmění u místních poplatků, zákonem daných správních poplatků a pokut, které DPH nepodléhají.

Rada města Blanska se změnou již zabývala a stanovila pravidla pro již uzavřené smlouvy. Především ale deklarovala, že výše nájemného u garáží, garážových boxů a garážových stání v majetku Města Blansko je stanovena včetně DPH, a to s platností od 1. 4. 2009. Tzn. že se občanům nezdraží. Zároveň pozastavila zvyšování nájemného o míru inflace u smluv na garáže, garážové boxy a garážová stání ve vlastnictví Města v těch případech, u nichž měsíční nájemné převýšilo částku 800 Kč (včetně DPH), rovněž s účinností od 1. 4. 2009.