Od dubna budou na pasy snímat také otisky prstů

18. března 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 5222×

Od 1. dubna 2009 se budou vydávat cestovní pasy se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji (dále „e-pas"), obsahujícím dva biometrické údaje ( tedy včetně otisků prstů). V souvislosti se zaváděním nového systému dojde k omezení provozu. Viz dále.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Otisky prstů se budou pořizovat u občanů starších 6 let, resp. u občanů, kteří ke dni podání žádosti dosáhli věku 6 let.

Na dosud vydávaných pasech s takzvanými biometrickými údaji (od září 2006) je na jejich čipu zatím jen digitální fotografie. Se stávajícím typem cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s jedním biometrickým údajem lze cestovat do všech států světa včetně bezvízových cest do USA. Žádost o vydání e-pasu bez údajů o otiscích prstů bude možné podat nejpozději do 24. března 2009.

V období od 25. března do 31. března 2009 budou obecní úřady obcí s rozšířenou působností odpojeny od Centrálního systému Ministerstva vnitra, a proto nebude možné podávat žádosti o vydání e-pasu a předávat již vyhotovené e-pasy občanům.

Z výše uvedeného důvodu bude na oddělení cestovních dokladů, které se nachází v přízemí budovy Městského úřadu Blansko, nám. Republiky 1, omezený provoz. Upozorňujeme, že v souvislosti s přechodem na výrobu nového typu e-pasu, bude možné z technologických důvodů podat v období od 25. března 2009 do 31. března 2009 pouze žádost o vydání cestovního dokladu bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji, nebo žádost o provedení změn a doplnění údajů ve všech typech cestovních pasů. V tomto období rovněž nebude možné provádět kontroly e-pasů a předávat vyhotovené e-pasy občanům.

Žádáme občany, aby svou cestu na oddělení cestovních dokladů, které se nachází v přízemí budovy Městského úřadu Blansko, nám Republiky 1, plánovali s ohledem na výše uvedenou informaci.

Od 1. dubna 2009 bude provoz na tomto oddělení již bez omezení a budou přijímány žádosti o vydání e-pasů s nosičem dat s biometrickými údaji, který bude obsahovat i otisky prstů. Ty budou pořizovány elektronickou formou na speciálním záznamovém zařízení, a to z každé ruky otisky jednoho prstu. Nejdříve bude sejmut otisk ukazováčku pravé ruky, potom levé. Když nebude některý z nich mít požadovanou kvalitu, přijdou na řadu postupně palec, prostředníček nebo prsteníček.

Výše správních poplatků zůstává beze změny. Za vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji (dále „e-pas"), pro občana do 15 let věku činí správní poplatek 100 Kč, platnost pasu je 5 let, správní poplatek za vydání „e-pasu“ pro občana staršího 15 let činí 600 Kč, platnost cestovního pasu je 10 let.

Občan může také požádat o vydání cestovního dokladu bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji. Platnost tohoto dokladu je 6 měsíců, správní poplatek činí pro občana do 15 let věku 1.000 Kč, pro občana staršího 15 let 1.500 Kč. K žádosti o vydání tohoto typu cestovního dokladu je třeba přiložit 2 fotografie.

Všechny typy cestovních pasů vydané k tomuto datu jsou platné po dobu v nich uvedenou. K cestám do států Evropské unie lze kromě cestovních pasů používat také občanské průkazy.