Policisté vyzývají: Nebuďte slepí k domácímu násilí

21. března 2009, tiskové zprávy, přečteno: 5926×

Uplakané ženské tváře zvýrazněné černým podkladem si mohou všimnout ženy a dívky v kabinkách na toaletách v nemocnicích, ordinacích ženských lékařů, kadeřnictvích, kosmetikách i na policejních odděleních na Blanensku. Tvář je hlavním motivem plakátu Nebuďte slepí k domácímu násilí vyrobených v rámci projektu prevence kriminality jihomoravské policie, který má pomoci obětem domácího násilí vyhledat pomoc a postavit se proti tomuto většinou dlouhotrvajícímu problému.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kabinky na WC byly pro distribuci plakátů vybrány záměrně. Jde totiž o to, aby žena mohla zcela v soukromí zamyslet se nad tím, zda potřebuje pomoc odborníků a případně měla možnost opsat si kontaktní telefony na odborníky. Oběti domácího násilí totiž bývají plaché a nerady své problémy jakkoliv ukazují na veřejnosti.

Policie proto vyzývá vlastníky podobných zařízení na Blanensku, kteří by měli zájem plakáty zaměřené na domácí násilí vyvěsit, aby kontaktovali policisty na telefonu 724 178 337 nebo na mailu policieblansko@seznam.cz.

Kromě plakátů zaměřených na oběti domácího násilí nebo jejich příbuzné a známé, kteří jim chtějí pomoci, policie v těchto dnech vybavila všechna služební vozidla obvodních oddělení a výjezdová vozidla služby kriminální policie a vyšetřování na Blanensku speciálními pracovními deskami. Policisté, kteří tak vyjedou k jakémukoliv případu domácího násilí najdou v deskách důležité rady, pomůcky, formuláře i letáčky a skládačky pro oběti. Tyto desky již byly vyzkoušeny policisty v Brně.

domaci_nasili

Na Blanensku ročně policisté řeší kolem dvaceti případů, které vykazují některé ze znaků domácího násilí. Domácím násilím se rozumí opakované, dlouhodobé a stupňující se násilí, kterého se dopouštějí dospělí nebo mladiství na svých blízkých. Obětí mohou být manželka nebo manžel, družka nebo druh, rozvedení manželka nebo manžel, dítě, rodič nebo prarodič. Mívá podobu nejen fyzického, ale i psychického, sexuálního, ekonomického či jiného násilí, nejčastěji jejich kombinace. Policie se přitom často jako první dostává do kontaktu s obětí i pachatelem, proto je pro policisty nezbytné, aby byli na výjezd k případu domácího násilí co nejlépe připraveni.

Policie má možnost od roku 2007 možnost rozhodnout o vykázání násilníka z domu, bytu společně obývaného s útokem ohroženou osobou. Vykázání trvá po dobu deseti dnů (upraveno v Zákoně o Policii ČR č. 273/2008). V roce 2007 bylo na teritoriu okresu Blansko vykázáno 5 osob (vše muži), na území kraje se jednalo v roce 2007 o 81 případů. V roce 2008 byly na Blanensku vykázány 4 osoby (opět všichni muži), v kraji 72. V letošním roce už policisté na Blanensku vykázali ze společného obydlí kvůli ochraně oběti 3 osoby.

Vloni tak na Blanensku například policisté řešili domácí násilí mezi synem a jedním z rodičů, mezi manželem a manželkou. Letos byli policisté nuceni opakovaně vykázat devětatřicetiletého muže v jedné z obcí Blanenska, který napadal svoji matku. Vyhrožoval, že jí podřeže krk, v opilosti ji častoval vulgárními nadávkami. Poté, co jej policisté vykázali na deset dní a on se vrátil po uplynutí lhůty domů, jeho chování se opakovalo. Proto byl vykázán znovu na deset dní. Je podezřelý ze spáchání trestného činu Týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě.

por. Mgr. Iva Šebková
tisková mluvčí
Policie ČR – Krajské ředitelství Jihomoravského kraje
Preventivně informační skupina Blansko