Sborník Muzea Blansko 2008

29. března 2009, kultura, přečteno: 3609×

Muzeum Blansko vydalo nový díl své ročenky – Sborník Muzea Blansko 2008. Články sborníku, který muzeum vydává v nepřetržité řadě od roku 1969, se na 208 stranách věnují nejrůznějším dějinným aspektům nejen Blanska, ale i celého blanenského okresu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jmenujme například další část několikadílného seriálu o dějinách blanenské ČKD, statě týkající se problematiky Moravského krasu, vzpomínky na blanenské legionáře či příspěvek o výstavbě podzemní továrny v Jestřebí za druhé světové války.

Sborník 2008

Zcela specifická je pak druhá část sborníku, již tvoří příspěvky přednesené na zářijové konferenci Česká umělecká litina v kontextu středoevropského železářství. Této konference, jež se konala v historických zámeckých prostorách a na níž byl mj. opět konstatován význam blanenských železáren pro vývoj evropského železářství a uměleckého lití, se účastnili přední odborníci na uměleckou litinu nejen z České republiky, ale např. i z Rakouska či Německa.

Je tedy možné konstatovat, že muzeum vydává ojedinělou publikaci přispívající k propagaci Blanska a blanenského okresu v České republice i v zahraničí. K dostání je v pokladně Muzea Blansko nebo v Informační kanceláři Blanka.

Mgr. Milan Koudelka