Za Petrem Halamkou

18. března 2009, kultura, přečteno: 4129×

(*18. 10. 1939 +4. 3. 2009) To smutné ráno si bude pamatovat snad celý život mnoho muzikantů z Blanenského regionu. Ale nejen oni. Nechce se tomu věřit, byl to šok. Jako blesk z čistého nebe se 4. března 2009 šířila éterem smutná zpráva: „Do muzikantského nebe odešel bez slůvka rozloučení bývalý ředitel a zakladatel mládežnického orchestru LŠU Letovice, učitel hudby, umělecký vedoucí Dechového orchestru města Blanska, ale hlavně dobrý člověk a kamarád, pan Petr Halamka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Muzikanti truchlí, ale myslím, že i většina lidí, kteří ho znali, nebo se s ním někdy potkali. Optimista, vždy usměvavý a zapálený pro hudbu. Jeho život byl naplněn prací, láskou a obětavostí. Co ten toho měl ještě v plánu! Chtěl dokončit rozpracovanou školičku pro tubisty, realizovat přepis dokumentárních záběrů z vystoupení z videokazet na DVD, uspořádat výchovné koncerty pro školy, nacvičit nový repertoár s dechovkou... Život ale vše zařídil jinak. Udělal čáru přes plány jemu i nám. Těžko se nám bude shánět náhrada, za tak dobrého kamaráda a organizátora.

halamka_01
Dechová hudba Blansko pod taktovkou Petra Halamky při slavnostním otevření Dělnického domu po rekonstrukci v říjnu 2006. Foto: S. Mrázek

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kteří se s ním přišli rozloučit do smuteční obřadní síně města Boskovic. Zvláště pak muzikantům, kteří v tak hojném počtu (byla jich odhadem stovka) přišli naposled pod taktovkou pana Křivinky Petrovi zahrát.

Petře! Čest Tvojí památce a díky za vše – budeš nám chybět.

Arnošt Hlaváček,
organizační vedoucí dechové hudby Blansko