Blansko má nové partnerské město – francouzský Bouloc

24. dubna 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 5019×

Novou partnerskou smlouvu podepsalo v pátek 16. dubna v blanenském zámku vedení našeho města společně se třemi francouzskými městy Bouloc, Vacquiers a Villeneuve-lès-Bouloc. Toto malé městečko nedaleko Toulouse se tak stalo pro Blansko dalším, již pátým, zahraničním partnerským městem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hlavní iniciativa k uzavření partnerství vzešla z francouzské strany. A není náhoda, že právě s Blanskem, i když je tak vzdálené. Mezi oběma městy totiž probíhá více jak 12letá spolupráce mezi sportovními kluby. Basketbalové týmy z Blanska pravidelně jezdí hrávat do Francie a naopak francouzští hráči míří na návštěvu do Blanska. „Během zmíněných 12 let navštívilo Francii nejméně 500 hráčů z Blanska,“ uvedl trenér Zdeněk Vykonal.

bouloc_01
Přivítání na radnici.

„Podepsání partnerské smlouvy je povýšením spontánně vzniklého přátelství na novou úroveň. Věřím, že díky tomu nebude překážkou ani velká vzdálenost, která obě města dělí,“ je přesvědčená starostka města Blanska Jaroslava Králová. V tomto směru spoléhá hlavně na navázání nových vztahů mezi mladými lidmi, školami a studenty. A to nejen ve sportovní, ale i v dalších oblastech. Pověření pracovníci už zpracovávají detailní údaje o městech, jeho institucích a zájmových organizacích, které si navzájem poskytnou, aby snáze dohledali další oblasti vhodné pro navázání spolupráce.

Třináctičlenná francouzská delegace vedená starostou Boulocu Christianem Fauriem dorazila do Blanska již ve středu večer. Hned druhý den je na radnici přivítala starostka města Blanska Jaroslava Králová společně s 1. místostarostou Lubomírem Toufarem, tajemníkem Josefem Kupčíkem a vedoucím odboru kanceláře tajemníka Jiřím Kučerou.

bouloc_02
Starosta Boulocu Christian Faurie si jako dar odvezl české broušené sklo.

Starostka krátce představila historii i současnost Blanska, načež starosta Boulocu Christian Faurie poděkoval za pozvání i připravený bohatý program a řekl, že Bouloc nebude představovat tady v Blansku, neboť je přesvědčený, že jej starostka společně s delegací jistě brzy navštíví. „Obdrželi jsme oficiální pozvání na září letošního roku,“ potvrdila starostka Jaroslava Králová s tím, že Bouloc s delegací na podzim navštíví.

bouloc_03
Na návštěvě v Gymnáziu Blansko.

Ve francouzské delegaci byli také tři studenti – členové Městské rady mládeže v Boulocu. Ti za doprovodu učitelky Jitky Jakubcové zavítali do jazykové třídy s výukou francouzštiny v blanenském gymnáziu i mezi studenty obchodní akademie.

Program připravený pro delegaci byl nabitý. Nechyběla v něm návštěva blanenských kostelů, Pivovaru v Černé Hoře, blanenského a rájeckého zámku i Moravského krasu, ale i sportovní relaxace na bowlingu. Jeho vyvrcholením pak byl v pátek 17. dubna v hudebním salonu blanenského zámku slavnostní podpis oboustranné partnerské smlouvy. Pro Bouloc je podpis smlouvy, jak řekl starosta Christian Faurie, jedinečná příležitost, neboť Blansko je jeho prvním zahraničním partnerským městem.

bouloc_04
Podpis partnerské smlouvy mezi městy Blanskem a Boulocem.

Ještě před slavnostním aktem vystoupil Michel Portes, zástupce starosty a především paní poslankyně za kraj Midi-Pyrénées, která nemohla s delegací přicestovat, a tlumočil její podporu tomuto právě vznikajícímu partnerství. To ovšem v této části Francie není jediné, neboť Jihomoravský kraj uzavřel v roce 2008 partnerství s departmanem (obdoba našich krajů) Gers, který leží v těsné blízkosti Midi-Pyrénées.

Informace o francouzských městech budou doplněny na web k ostatním partnerským městům včetně odkazů na městské stránky Boulocu.

bouloc_znak

Tři obce, s nimiž Blansko uzavřelo partnerskou smlouvu – Bouloc, Vacquiers a Villeneuve lès Bouloc, mají dohromady cca 6.500 obyvatel. Nachází se v jihozápadní Francii asi 25 km severně od centra čtvrtého největšího francouzského města Toulouse (asi 1.318 km vzdušnou čarou od Blanska, 1.900 km po silnici), kde také nalezla řada obyvatel Boulocu práci v leteckém průmyslu a naopak Bouloc je vyhledávaným místem pro stavbu rezidenčního bydlení.