Město Blansko podepíše smlouvu o partnerství s francouzským městem Bouloc

7. dubna 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3154×

Město Blansko již několik desetiletí úspěšně rozvíjí partnerské vztahy s družebními městy v zahraničí. Příkladem může být zejména italské Scandiano, se kterým družba probíhá již více než 40 let. Další partnerská města má Blansko v Rakousku (Mürzzuschlag), Polsku (Legnica) a na Slovensku (Komárno). V letošním roce se naše partnerství rozšíří i do Francie.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na vedení Města Blansko se v roce 2007 obrátili zástupci francouzského města Bouloc a dvou sousedních obci Vacquiers a Villeneuve lès Bouloc s návrhem na navázání oficiálních partnerských styků. Také zástupci Blanska již navštívili francouzský Bouloc, kde projednali návrh znění Smlouvy o partnerské spolupráci. Definitivní detaily spolupráce byly projednány minulý rok při veletrhu Regustibus ve Scandianu, akci partnerských měst, na niž byli poprvé oficiálně pozváni i zástupci Boulocu.

Slavnostní podpis smlouvy o partnerské spolupráci mezi oběma městy se uskuteční v Blansku v pátek 17. 4. 2009 v 10.30 h v prostorách blanenského zámku. Následovat bude tisková konference.

Francouzská delegace se v průběhu svého pobytu seznámí s Blanskem a jeho turistickými zajímavostmi, navštíví jeskyně v Moravském krasu a další zajímavosti regionu. Členy delegace jsou i zástupci Městské rady mládeže ve věku 14–17 let, kteří projevili přání navštívit některou z blanenských škol s výukou francouzského jazyka.

Blansko uvažuje o možnostech spolupráce s Boulocem v oblastech sportu (basketbal, fotbal, tenis apod.), školství (oboustranná výuka jazyků), kultury (prostřednictvím knihoven, výstav, pěveckých a tanečních souborů) či poznávání regionu (Moravský kras a na druhé straně kraj Fronton, Pyreneje). Bouloc se nachází na jihu Francie 25 km od centra Toulouse (čtvrté největší město Francie) v oblasti vyhlášeného frontonského vinařského kraje.

Martina Hejčová
vedoucí informační kanceláře