Chraňte své děti na internetu

15. května 2009, tiskové zprávy, přečteno: 3625×

Každé čtvrté dítě má osobní zkušenost s někým, kdo byl dospělý a vydával se za někoho mladšího. Téměř 90 % teenagerů komunikovalo s někým, koho v reálném světě nikdy nepotkalo. 50 % dětí někdy veřejně publikovalo své osobní informace o sobě nebo své rodině. 32 % českých dětí někdy přišlo na schůzku s cizím člověkem, která byla domluvena po internetu. Tato data pocházejí z průzkumu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vzhledem k tomu, že jsou velice varující, seznamují s nimi v těchto dnech rodiče na rodičovských sdruženích na Blanensku příslušníci Policie České republiky. Zároveň mezi rodiče distribuují letáčky s názvem Co když je i Vaše dítě důvěřivé? Pomozte nám chránit i Vaše děti.

letak

Součástí letáčků je i Desatero přikázání „chatování“, tedy návod, jaké rady dát dětem, pokud využívají internet ke vzájemné komunikaci. A jak zní?

  1. Chraňte si své soukromí, nesdělujte jméno, telefon, adresu, heslo ani další osobní údaje.
  2. Neprozrazujte údaje ani o dalších lidech – byť o ně budete pod různými záminkami požádáni. Také byste nechtěli, aby Vaše údaje jiní vyzrazovali.
  3. Snažte se aktivně vyhýbat lidem či tématům, o která vlastně nestojíte.
  4. Anonymita není důvodem k odložení zábran, neslušnému chování a útokům v různých podobách.
  5. Respektujte práva a názory druhých, vyžadujte i respekt vůči sobě.
  6. Pokud se cítíte napadeni, ohroženi nebo jinak nepříjemně, neváhejte se svěřit někomu, komu věříte (nejlépe reálnému člověku, ne virtuálnímu příteli).
  7. Nenechte s sebou manipulovat (například nechat se svádět k nelegálním aktivitám nebo lhaní).
  8. Máte právo odmítnout komunikovat s lidmi, se kterými nechcete, a na témata, která nechcete.
  9. Dodržujte pravidla provozovatele/poskytovatele služby, kterou využíváte.
  10. Chraňte i své okolí, přátele a třeba i neznámé, kteří by se mohli stát obětí útočníka – nebuďte lhostejní k problémům, které vidíte.

por. Mgr. Iva Šebková
tisková mluvčí