Činnost městské policie v dubnu 2009

20. května 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3608×

Na alkohol za volantem a na volné pobíhání psů se mj. v dubnu zaměřila městská policie.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kontrolní akce „PES“

Jelikož se strážníci velmi často setkávají s problémem volného pobytu psů na veřejných prostranstvích, který mnohdy končí odchytem psa a umístěním do psího útulku, byla v měsíci dubnu provedena strážníky MP Blansko kontrolní akce zaměřená na dodržování ustanovení obecně závazných vyhlášek upravujících povinnosti majitelů psů ve městě Blansku.

Zaměřili se zejména na povinnost zajištění zvířete vhodnými prostředky (vodítko, náhubek) při pobytu na veřejném prostranství, na volný pobyt psů na veřejných prostranstvích, kde je zakázán, a na znečišťování veřejného prostranství chovanými zvířaty. Zároveň byla kontrolována i povinnost zaplacení příslušného poplatku za psa staršího 3 měsíců.

Kontrolní akce probíhala průběžně celý měsíc, strážníci vyráželi zejména na sídliště, v různou denní dobu a také o víkendech. Zkontrolováno bylo celkem 173 osob se psy, někteří byli kontrolováni i opakovaně. Bylo zjištěno celkem 33 přestupků, z toho 18× byl porušen zákaz volného pobytu psa, 12× nebylo zvíře zajištěno vhodnými prostředky a 3× porušila doprovázející osoba povinnost neprodleně hygienicky odstranit exkrementy po svém „miláčkovi“.

Přestupky byly řešeny převážně domluvou s upozorněním, že v případě opakování bude přestupce sankcionován pokutou. I přes toto upozornění byli přistiženi čtyři nepoučitelní, kteří opakovaně porušili své povinnosti a těmto byly uděleny pokuty v blokovém řízení v celkové výši 2.400 Kč.

O tom, že problém se psy v Blansku existuje, svědčí i to, že strážníci v měsíci dubnu provedli celkem osm odchytů toulajících se psů, kteří byli umístěni do psího útulku. V kontrolách budou proto strážníci pokračovat i v dalším období.

Alkohol za volantem

Dne 5. dubna kolem páté hodiny ranní prováděla hlídka MP kontrolu městské části Dolní Lhota. U řady zaparkovaných vozidel na místní komunikaci spatřila zjevně podnapilého muže. Při kontrole mu strážníci doporučili, aby nezkoušel odjet svým vozidlem a raději použil taxi.

Poté strážníci pokračovali v hlídkové činnosti a po chvíli opět narazili na tohoto výtečníka, který už ovšem jel ve svém vozidle směrem na Blansko. Vozidlo zastavili a při následné kontrole a dechové zkoušce zjistili u 26letého muže hladinu alkoholu v dechu ve výši 2,42 promile. Případ byl na místě předán Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dne 21. dubna kolem 22.00 hodin prováděli strážníci hlídkovou službu na ulici Svitavské v Blansku, kde spatřili neosvětlené a kličkující vozidlo Ford Tranzit. Po dojetí vozidla Ford začal řidič zrychlovat jízdu. Strážníci za použití světelného a zvukového výstražného zařízení předjeli služebním vozidlem ujíždějící vozidlo a zastavili ho. Z kontrolovaného vozidla téměř vypadl 39letý Ukrajinec s pobytem na území ČR, který byl tak podnapilý, že nebyl ani na čtyři pokusy schopen na výzvu strážníků provést dechovou zkoušku na alkohol. Případ byl na místě předán k řešení Policii ČR.

Mgr. Stanislav Sotolář
zástupce ředitele MP