Krizová linka pro zdravotně postižené

3. května 2009, ostatní, přečteno: 3905×

Narodilo se Vám postižené dítě? Nevíte si rady? Potřebujete se poradit? Nevíte na jakou dávku máte nárok? Potřebujete vhodnou kompenzační pomůcku? Potřebujete osobní asistenci? Ztratili jste práci? S těmito a podobnými otázkami vám poradí na krizové lince pro zdravotně postižené.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Bezplatná linka: 800 246 642

Hlavním záměrem projektu a jeho celkovým cílem je umožnit nejen zdravotně postiženým odborně konzultovat aktuálně vzniklé problémy související se zdravotním postižením nebo řešit náhlé krizové situace, poskytovat
podporu a poradenství v životních situacích a stavech.

Linka je v provozu 24 hodin denně včetně víkendů a svátků a slouží zdravotně postiženým. Telefonickou krizovou pomoc zajišťují odborně vyškolení konzultanti, dále externě spolupracující odborníci na jednotlivá témata (psycholog, speciální pedagog, právník, lékař) a sociální pracovník poskytující terénní pomoc.

Služba obsahuje tyto základní činnosti:

  • telefonickou krizovou pomoc – tedy krizovou práci s klientem spočívající v jednorázovém nebo opakovaném telefonickém kontaktu klienta s konzultantem linky (celá ČR)
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí – pomoc při komunikaci, při vyřizování běžných záležitostí aj. (zejména pražští klienti)
  • odbornou konzultaci a pomoc v oblasti zdravotní, psychologické, sociální či pedagogické – konzultace v oblasti vzdělávání, případně pracovního uplatnění (celá ČR)
  • navazující služby – možnost využívání stávajících aktivit žadatele (asistenční služba, rehabilitační a rekondiční pobyty, dětské tábory, kulturní a společenské akce, sportovní aktivity vhodné i pro velmi těžce postižené jedince (celá ČR)

Linku provozuje: PROSAZ, Společnost pro sociální rehabilitaci občanů se zdravotním postižením, Kodymova 2526, 15800 Praha 5, IČ: 43005853, email: prosaz@prosaz.cz, tel., fax: 251 614 469, www.prosaz.cz.