Staré stromy nahradí nová výsadba

5. května 2009, ostatní, přečteno: 4247×

Doba tzv. vegetačního klidu znamená zvýšenou aktivitu v údržbě dřevin, mimo jiné kácení stromů. Nedávno padla lípa u bowlingu, která byla dle znaleckého posudku ve velmi špatném stavu a přímo již ohrožovala bezpečnost kolemjdoucích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město má zpracovanou inventarizaci dřevin na území Blanska. Ta obsahuje popis stromů – např. výšku, průměr kmene, zdravotní stav, vitalitu, stabilitu i pokyny pro ošetření stromu. Je-li strom v hodně špatném stavu, pak pokyny k jeho pokácení.

Veškeré kácení se děje na základě zákona o ochraně přírody a krajiny. Město Blansko, stejně jako každý jiný majitel, musí podat žádost na odbor životního prostředí, který kácení povolí nebo zamítne. I Město musí provádět náhradní výsadbu za pokácené dřeviny.

strom1

„V současné době máme objednánu náhradní výsadbu asi 40 stromů a 50 m2 keřových porostů. Ta se provádí na dalších pozemcích v majetku Města, pokud to nelze realizovat v původním místě,“ říká Milan Vítek, z odboru komunální údržby. Právě on má zeleň ve městě na starost.

Kromě výše zmíněné lokality u bowlingu padly další stromy v aleji na ulici Hybešově – jeden hned u vchodu kina, další dva naproti Staré fabrice a u pošty. Důvodem byl opět zdravotní stav těchto dřevin.

strom2

Město Blansko má ve správě cca 50 ha travnatých ploch, o které pečuje jeho společnost Technické služby Blansko s.r.o. Ta provádí čtyři seče a jarní a podzimní výhrab listí.