Starostka: Rozpočet zkrátíme nejméně o 10 %

11. května 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3318×

Nejen Blansko, ale i další města v republice musí řešit pokles příjmů z daní snížením výdajů. V našem městě to podle posledních propočtů dělá cca 10 %, které musí vedení seškrtat. V absolutních číslech je to kolem 19 milionů Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V loňském roce jsme připravovali rozpočet na základě predikce ministerstva financí. Tehdy doporučovalo navýšit příjmovou stránku o 2,8 %. Ale už na konci roku 2008 se objevily informace o finanční krizi a my jsme schvalovali rozpočet až na jaře na základě těchto nových informací jako vyrovnaný s nulovým navýšením. A udělali jsme dobře, protože jak se ukázalo, situace je ještě horší. Rozpočet tvoří 50 % z daňových příjmů a 38 % z dotací. To jsou příjmy, které nijak neovlivníme," vysvětluje starostka města Blanska Jaroslava Králová.

Město Blansko metodicky řídí krajský úřad. Na posledním zasedání vedoucích finančních odborů jednotlivých měst bylo doporučeno počítat s 10% propadem příjmů. Na základě toho dostali vedoucí jednotlivých odborů MěÚ Blansko úkol, aby ze svých výdajů 10 % ušetřili. To se projeví nejvýrazněji na akcích, které jsou nejviditelnější, např. na investicích.

Mezi naplánovanými akcemi, které bylo nutné pro letošek vyškrtnout, je např. spojovací chodník od Kauflandu k učilišti. Stejně tak i opravy chodníků a některých komunikací nebo přístupových cest do zahrádkářských lokalit. S nedostatkem financí se budou muset vypořádat i na odboru školství, kde musí být pokráceny prostředky na opravy škol nebo plánované investiční akce.

Prioritu budou mít investice, na něž Město Blansko získalo dotaci z fondů Evropské unie. Ale i tam se bude šetřit. „Např. se nebudou realizovat v takovém rozsahu, jako se původně plánovalo, ale jen nejnutnější části. Třeba u odbahnění Palavy, které není až tak životně důležitá akce, bude realizováno odbahnění a s ním jen to nejnutnější okolo. Návazné investice a opravy okolního areálu, taková třešinka na dortu, budou muset být seškrtány,“ uvádí příklad starostka Králová.

A podobně to bude i u jiných akcí. U stavby sběrného dvora, vzhledem k připravenosti projektu, bude letos proinvestováno méně, i zde se tak ušetří. A hlavní část stavby se tak přesune do příštího nebo přespříštího roku. Nedávno byla zamítnuta žádost o dotaci na výstavbu dětských hřišť. I když ji Město Blansko hodlá v další výzvě podat znovu, není dnes vůbec jisté, v jakém rozsahu by se pak realizovala, neboť se jedná o velkou částku, kterou musí Město uhradit a až následně dostane zpět schválenou dotaci.

Podle informací, které má vedení Města z finančního úřadu, je pokles daňových příjmů, na nichž je rozpočet především závislý, zřetelný, ale přesnější čísla a předpovědi dalšího vývoje se obce dozví zřejmě nejdříve v druhé polovině roku.

„Výhled na rok 2010 není vůbec optimistický. Rezervy, které nyní škrtáme, tvořily významnou část hospodářského výsledku. O to nižší bude příjmová část rozpočtu v příštím roce. Navíc se do něj přesunou některé velké investice dotované z fondů EU z letoška nebo letos započaté. Sestavování rozpočtu pro rok 2010 bude proto ještě náročnější než na letošní rok. Pokud získáme evropské peníze na všechny plánované investiční akce, zejména ve školství, budeme si muset vzít překlenovací úvěr, kterým pokryjeme jejich realizaci,“ soudí starostka.

Snižování výdajů se naopak nijak nedotkne sociálních dávek, jejichž výše i vyplácení jsou dané zákonem. Ty rozpočtem jen tzv. „protečou“.