Činnost městské policie v květnu 2009

4. června 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3485×

Jedním z úkolů městské policie, který vyplývá ze zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, je podílení se na dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích. V měsíci květnu se strážníci zaměřili na kontrolu cyklistů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zaměřili se zejména na nesprávný způsob jízdy na jízdním kole, který přímo ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu (např. jízda po chodníku, jízda v protisměru v jednosměrné komunikaci) a také na dodržování ustanovení o osvětlení jízdního kola za snížené viditelnosti a povinnosti osoby mladší 18 použít při jízdě ochrannou přilbu.

Celkem bylo zjištěno 42 přestupků cyklistů, které byly řešeny podle závažnosti, popřípadě recidivy, domluvou nebo udělením pokuty v blokovém řízení (uloženo 14 blokových pokut v celkové výši 4.200 Kč). Je samozřejmé, že není v silách strážníků MP Blansko, aby postihli všechny lehkomyslné cyklisty, kteří hazardují se svým zdravím, bohužel někdy i se zdravím ostatních lidí. Mnohdy se strážníci setkávají dokonce s arogantním a agresivním chováním kontrolovaných osob. Kontroly budou pokračovat i po zbytek cyklistické sezony.

Zraněný muž na ulici

Dne 6. května v podvečerních hodinách přijala MP Blansko anonymní oznámení, že se na ulici Seifertova v Blansku pohybuje zakrvácený muž. Na místo vyjela ihned hlídka, která zde nalezla 70letého muže s velkou krvácející tržnou ránou na hlavě. Strážníci muži na místě poskytli první pomoc přiložením tlakového obvazu na ránu a přivolali rychlou záchranou službu, která zraněného odvezla do nemocnice. Šetřením bylo zjištěno, že muž si zranění způsobil sám pádem na obrubník.

Mgr. Stanislav Sotolář
zástupce ředitele MP